Mexiko ber om mer FN-stöd

TT-AFP

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2019-06-19

Centralamerikanska migranter korsar floden Rio Bravo för att ta sig in i USA. Arkivbild.

Mexiko behöver mer stöd för att hantera strömmen av papperslösa migranter som flyr våld och fattigdom i Centralamerika. Det budskapet framförde landets utrikesminister Marcelo Ebrard under ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på onsdagen.

– Vi bad om FN-närvaro längs gränsen, sade Ebard efteråt.

Utrikesministern efterfrågade också att ett särskilt sändebud utses för att koordinera FN:s pågående insatser i Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala.

Migranternas mål är som regel är USA, och grannlandets president Donald Trump har hotat med strafftullar om Mexiko inte stoppar flödet av människor. Efter förhandlingar bordlades frågan om handelshinder i utbyte mot ett mexikanskt löfte om förstärkt bevakning av landets södra gräns.

På torsdagen väntas Mexikos president Andrés Manuel López Obrador tillsammans med sin salvadoranske kollega Nayib Bukele presentera en plan för ekonomisk utveckling i regionen. Målsättningen är att incitamenten att migrera ska minska om det skapas tillväxt och fler anställningstillfällen.

SÅ KAN DU HJÄLPA

Aftonbladet samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan, för att kunna hjälpa de hundratusentals desperata familjer som flyr från gängvåld och fattigdom i hopp om ett bättre liv. Klicka på länken för att ge en gåva eller swisha valfri summa till 123 365 78 48.