Nya korruptionsåtal i Algeriet

avTT

Foto: Fateh Guidoum/AP/TT
Regeringskritiska demonstranter i Algeriets huvudstad Alger den 14 juni. Arkivbild.

Antikorruptionsoffensiven mot förre presidenten Abdelaziz Bouteflikas närmaste krets fortsätter i Algeriet. Samtidigt har arméchefen Ahmad Gaïd Salah stämplat militärkritiska demonstranter som "fiender".

Exministrarna Abdelkader Benmessaoud och Youcef Yousfi, ansvariga för turism respektive industri, kommer att ställas inför rätta misstänkta för korruption. Det uppgav algeriska myndigheter på onsdagen.

Förra veckan meddelades att även de tidigare premiärministrarna Abdelmalek Sellal och Ahmed Ouyahia, tillsammans med förre handelsministern Amara Benyoune och tidigare transportministern Abdelghani Zaalane utreds för korruption. Samtliga var nära allierade med presidenten Abdelaziz Bouteflika som i april tvingades bort efter massprotester.

Antikorruptionsoffensiven ligger till synes i linje med proteströrelsens krav. Men rörelsen kräver också att interimspresidenten Abdelkader Bensalah och premiärministern Noureddine Bedoui avgår. Bägge anses tillhöra den elit som styrt Algeriet sedan självständigheten från Frankrike 1962.

Samtidigt har Algeriets mäktige arméchef Ahmad Gaïd Salah skruvat upp tonläget mot demonstranterna och sagt att alla som är motståndare till militären är "otvivelaktigt fiender till Algeriet".

Militären är sedan Bouteflikas avgång den dominerande kraften i landets politik. Det nya val som var utlyst till den 4 juli har skjutits upp på obestämd tid, enligt myndigheterna på grund av brist på kandidater.