Sifferskandalen på SCB

Efter sifferskandalen: SCB presenterar ny statistik

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Arbetslösheten har varit stigande under 2019 – men inte så mycket som SCB tidigare uppgett.

Företaget som levererade underlag till SCB kan ha förfalskat sina telefonintervjuer, har anställda avslöjat för Aftonbladet.

– Det hela är jätteallvarligt eftersom regeringen, Riksbanken och arbetsmarknadens parter använder SCB i sina beslutsunderlag, säger Johan Löf, analytiker på Handelsbanken.

SCB beslutade i förra veckan att avveckla sitt samarbete med Evry. I en tidigare version av artikeln hävdades felaktigt något annat.

 

Det har rapporterats att arbetslösheten har skenat i Sverige på senare tid – men det har visat sig att siffrorna sannolikt varit överdrivna. ”Kraschen som inte fanns”, har det kallats av Handelsbankens analytiker Johan Löf.

Statistiska centralbyrån meddelade i oktober att man upptäckt brister i datainsamlingen när det gäller arbetslösheten i Sverige, och att siffrorna behövde räknas om. Det är på SCB:s siffror som regeringen bygger sin politik.

Hade 1,1 procentenhet fel

Klockan 09.30 på torsdagen presenterades en ny rapport, där man reviderat statistiken över arbetslösheten för perioden juli 2018 – september 2019.

Den tydligaste slutsatsen är att arbetslösheten har ökat under 2019, men inte så mycket som SCB uppgett. I augusti 2019 var den relativa arbetslösheten 6,9 procent. Månaden därpå var den 6,0 procent – inte 7,1 som tidigare rapporterats.

– Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, konstaterar John Kling, enhetschef i ett pressmeddelande.

Däremot var arbetslösheten högre i våras än vad som uppgetts. I mars 2019 var den 7,7 procent – jämfört med 7,1 procent som SCB då uppgav.

– Ett problem med att det var fel även i våras är förstås att regeringen inför höstbudgeten har haft en för ljus bild av arbetsmarknaden med sig in i budgetförhandlingarna, säger Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken.

”Oförklarliga avvikelser”

I pressmeddelandet konstaterar SCB att bristerna hos underleverantören Evry gjort att statistiken blivit felaktig. Arbetslösheten har både överskattats och underskattats över tid.

”Det rörde sig om stora och oförklarliga avvikelser som ledde till att skattningarna av arbetslöshet och sysselsättning påverkades”, skriver SCB.

Handelsbankens seniora ekonom välkomnar den rättade statistiken.

– Det är jätteskönt att vi fått bekräftelse på att detta i september var ’kraschen som inte fanns’, att Sverige inte var i ett annat läge än någon förstått sig på. Nu är vi tillbaka i det som folk pratat om, det vill säga att ekonomin har varvat ner och då går det lite sämre på arbetsmarknaden, men med lite mindre dramatik, säger Johan Löf.

Aftonbladet avslöjade missförhållanden

Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan hur arbetsvillkoren varit på företaget Evry, som levererat det felaktiga underlaget.

Anställda på SCB:s leverantör Evry har berättat att de var hårt pressade av sina chefer att göra så många telefonintervjuer som möjligt, eftersom Evry fick mer pengar ju fler intervjuer de levererade. Flera källor uppger att falska telefonintervjuer sannolikt skickats in som underlag till SCB.

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en källa.

Utöver arbetslösheten kan Sverige även fått en felaktigt uträknad bruttonationalprodukt (BNP). Chefen för SCB har kallats upp till riksdagens finansutskott för att redogöra för situationen.

Evry slår tillbaka: ”Haft full insyn”

Evry har gått ut med ett eget pressmeddelande efter att SCB publicerat den nya statistiken. De framhåller att SCB haft huvudansvaret för och full insyn i Evrys processer och metoder, samt att SCB utbildat och godkänt all deras personal som jobbar med intervjuerna.

Avvikelserna i datan som levererats till SCB kommer att utredas, och även arbetsförhållandena på callcentret i Solna som Aftonbladet rapporterat om.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet: Så pressade Evry fram felaktig SCB-statistik

ÄMNEN I ARTIKELN

Sifferskandalen på SCB

SCB, Statistiska centralbyrån

Tieto Evry (tidigare Evry)

Arbetslöshet

BNP

AB Voice