Brå, Brottsförebyggande rådet

Brå: Allt fler känner otrygghet

Av: 

John Granlund

NYHETER

SÄLEN. Allt fler känner sig rädda i sitt eget bostadsområde på kvällen – särskilt uppger kvinnor att de känner oro.

Det visar Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning.

– Att närmare en tredjedel av befolkningen väljer att inte röra sig fritt i samhället på grund av otrygghet är alarmerade, säger Brå:s generaldirektör Erik Wennerström.

Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade på tisdagen den årliga nationella trygghetsundersökningen i Sälen, på rikskonferensen Folk och försvar.

Undersökningen visar att allt fler känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde.

Påtagligt ökad oro

På ett år konstaterar Brå att antalet personer som känner otrygghet har ökat med fyra procentenheter.

– 19 procent av befolkningen känner oro för att röra sig i sitt bostadsområde en sen kväll, mot 15 procent 2015. I synnerhet bland kvinnor är det ett brant skutt under sista året, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.

Även oron för att utsättas för överfall eller misshandel har ökat jämfört med 2015, från 11 till 15 procent.

– Otrygghet och oro för brott har ökat påtagligt jämfört med förra året, men det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott eller en tillfällig avvikelse från den relativt stabila trend vi sett sedan 2009, säger Emelie Hambrook, utredare på Brå.

Brå noterar stora skillnader mellan kvinnor och män. Bland kvinnorna uppger hela 31 procent att de känner sig ganska eller mycket otrygga, eller att de på grund av otrygghet låter bli att gå ut. Det kan jämföras med 9 procent av männen.

– Att närmare en tredjedel av befolkningen väljer att inte röra sig fritt i samhället på grund av otrygghet är alarmerade, säger Erik Wennerström.

Skillnad mellan män och kvinnor

Bland yngre kvinnor och äldre kvinnor väljer mellan 13 och 14 procent av kvinnorna att inte gå ut kvällstid över huvud taget, enligt trygghetsundersökningen.

– När det gäller de yngre kvinnorna är en del av förklaringen oro för sexualbrott. När det gäller äldre människor finns det förmodligen andra skäl, säger Erik Wennerström.

Cirka 12 000 personer har svarat på intervjufrågor över telefon om hur trygga de känner sig i dagens samhälle och om de utsatts för brott.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brå, Brottsförebyggande rådet

Folk och försvar