Donald Trump – USA:s nye president

Över en miljon i jättemarsch mot Donald Trump

Av: 

Helena Jönsson

Gustaf Tronarp

Nivette Dawod

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Det kan ha varit den största demonstrationen någonsin i den amerikanska huvudstaden.

Enligt lokala arrangörer samlades över en miljon människor för att protestera mot den nya presidenten på lördagen.

Superstjärnan Madonna kuppade jättemarschen – med ett oväntat tal.

– Till er som tror att det här inte kommer att betyda någonting: Fuck you.

Det grova språket fick CNN att bryta sändningen.

Arrangörerna hade uppskattat att runt 200 000 människor skulle samlas i parken National Mall i Washington för att visa sitt motstånd mot den nyblivna presidenten Donald Trump och hans politik.

Men på lördagsförmiddagen, lokal tid, dök mer än dubbelt så många upp. Enligt Kevin Donahue, viceborgmästare med ansvar för allmänhetens säkerhet, uppgick antalet demonstranter till över 500 000.

Enligt lokala arrangörer var dock fler än en miljon människor på plats.

Med den siffran blev protestmarschen större än fredagens presidentinstallation. Enligt Washingtons transportmyndighet hade 275 000 resor genomförts i tunnelbanan klockan 11 på lördagen. Vid samma tid dagen före uppgick antalet resor till 193 000. Runt 1 800 bussar har också fått tillstånd att parkera i staden, enligt AP.

Den enorma uppslutningen gjorde att marschen till Vita huset fick ta en annan väg. Den planerade rutten var helt full av folk.

”Vår säkerhet är i fara”

Innan marschen mot Vita huset talade flera kända aktivister inför den gigantiska folkmassan. En av de första var skådespelaren America Ferrera.

– Vi är under attack. Vår säkerhet är i fara. Vi är de enda som kan skydda varandra. Om vi inte samarbetar så kommer vi förlora, sa hon.

– Presidenten är inte Amerika. Det är vi som är Amerika. Det här är bara första dagen i vår gemensamma kamp.

Även dokumentärfilmaren Michael Moore medverkade i demonstrationen.

– Jag är här för att lova att stoppa Donald Trumps blodbad, sa han, en hänvisning till Trumps budskap om ”Amerikas blodbad” under installationstalet.

– Ni måste söka politiska poster. Det spelar ingen roll om ni är blyga, nu är ingen tid för blygsamhet.

Lite senare kuppade superstjärnan Madonna jättearrangemanget. Hon dök upp och höll ett oväntat tal – med ett språk som blev för mycket för CNN.

– Till alla er som säger att den här marschen inte kommer att leda någonstans: Fuck you, sa hon.

Då bröt tv-kanalen sändningen.

Människor överallt

Aftonbladets Nivette Dawod var på plats vid National Mall.

– Vart jag än vänder mig går det människor med skyltar om kvinnors rättigheter, minoriteters rättigheter, hbtq-rättigheter och slagord mot Donald Trump, sa hon, och fortsatte:

– Det märks att människor har kommit från hela USA, en grupp från Hawaii bär på skyltar som det stod ”aloha” på. En annan från Alaska har sina traditionella trummor hängandes på axlarna.

Stämningen under jättedemonstrationen var lugn och positiv.

En av deltagarna var Ashley Crelly, 31-årig socialarbetare från Rochester i delstaten New York.

– Många gillar att klaga och säga vad som är fel på sociala medier. Jag gör också det, men nu kände jag att det här är en chans att faktiskt höra något.

– Jag har alltid velat växa upp på 60-talet då de gjorde sådant här hela tiden. Nu var jag tvungen att ta chansen.

Deltog i gudstjänst

Samtidigt som centrala Washington fylldes av demonstranter så deltog den nya presidenten Donald Trump med sin familj i en gudstjänst i stadens katedral.

Mässan markerade slutet på det officiella schemat för installationen. Protesterna fortsatte dock långt efter att orgeltonerna tystnat i katedralen.

Under lördagseftermiddagen träffade presidenten representanter för underrättelsetjänsten CIA. Syftet var att tacka dem, men Trump kunde inte hålla sig ifrån att angripa medierna.

670 marscher

Women’s March är en rörelse som tog fart efter valresultatet i november då kvinnor från olika delar av USA valde att gå samman för att visa sitt missnöje mot Trump och hans politik. Aktivisterna menar att hans agenda är rasistisk, homofobisk och kvinnofientlig.

Men det är inte bara i Washington som protestmarscher ägde rum under lördagen. Cirka 600 marscher skedde över hela världen och även i Sverige – en i Stockholm och en i Åre.

Enligt organisationens egna hemsida genomfördes drygt 670 protestmarscher över hela världen. Sammanlagt deltog över 2,5 miljoner människor.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trump – USA:s nye president

LÄS VIDARE

”Männen har bestämt att kvinnors rättigheter inte är viktiga”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Washington DC

Donald Trump

Michael Moore