Christopher Steele pekas ut som mannen bakom Trump-rapporten

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Wall street journal: Före detta brittisk spion är mannen bakom dokumentet

De senaste dygnen har det rapporterats flitigt om hemliga dokument som innehåller komprometterande uppgifter om Donald Trump.

Mannen bakom dokumentet uppges vara den före detta brittiska underrättelsemannen Christopher Steele.

Det rapporterar tidningen Wall street journal med hänvisning till flera anonyma källor som ska ha insyn i affären.

1 av 2 | Foto: Lennart Preiss / AP
Brittiska underrättelsetjänsten MI-6:s högkvarter i London.

De senaste dagarnas rapportering om Donald Trump, den blivande presidenten i USA, har handlat om ett hemligt dokument. Dokumenten gör gällande att Ryssland sitter på information som kan användas i utpressningssyfte mot Donald Trump, enligt flera amerikanska medier.

Enligt bland andra CNN och New York Times ska uppgifterna röra både ekonomiska förhållanden och sexuella handlingar som ska kunna sätta Donald Trump i ett underläge. Uppgifterna är emellertid obekräftade.

Uppgifter: Brittisk spion bakom dokumentet

Trump och hans stab har kallat dokumentet för falskt och hårt kritiserat de medier som rapporterat om saken. CNN:s reporter fick på grund av rapporteringen inte ställa någon fråga till Trump under onsdagens presskonferens i Trump Tower.

Nu kommer nya uppgifter om dokumentet. Tidningen Wall street journal pekar ut den före detta brittiska spionen Christopher Steele som mannen bakom rapporten. Man hänvisar till flera källor med insyn i och kännedom om ärendet.

Steele, 52, har tidigare arbetat inom den brittiska underrättelsetjänsten MI-6. Han var under sin tid inom säkerhetstjänsten stationerad i Ryssland. Det uppger den före detta CIA-agenten John Sipher för Wall street journal. Sipher gick i pension 2014 men berättar för tidningen att Steele hade ett gott rykte när han var verksam.

”Varken bekräfta eller dementera”

Christopher Steele driver idag firman Orbis Business Intelligence Ltd. Företaget grundades 2009 av personer med bakgrund inom säkerhetstjänsten, står det att läsa på hemsidan.

Företaget driver den före detta MI-6-mannen tillsammans med Christopher Burrows, 58.

När Wall street journal kontaktar Burrows för att få svar på frågan om Orbis Business Intelligence Ltd har producerat rapporten om Trump säger han att han varken kan förneka eller bekräfta det.

Steele själv har de senaste dagarna gjort sig oanträffbar, enligt Wall street journal som varit i kontakt med grannar och bekanta till den före detta agenten.

Dokumentet, som ska innehålla komprometterande uppgifter om Donald Trump, består av flera minnesanteckningar som ska ha skrivits ner mellan juni och december 2016. Varken Wall street journal eller några andra amerikanska medier har hittills kunnat bekräfta uppgifterna i rapporten.

Amerikanska myndigheter, bland annat den federala polisen FBI, har inte heller kunnat verifiera uppgifterna på något sätt.

– Det är bara falska nyheter, det är påhittat. Det är en skandal att det har rapporterats, sa Donald Trump själv under presskonferensen han höll under onsdagen.

Chris Burrows.

TRUMPS TWITTERFLÖDE

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA

CIA