Sena åtgärden av Obama – väljer att stoppa hästplågeriet

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu stoppar Barack Obama det grymma plågeriet.
Foto: AP / Youtube
Nu stoppar Barack Obama det grymma plågeriet.

Nu hyllas en av Barack Obamas sista åtgärder som USA:s president. Han väljer att stoppa en form av djurplågeri som bedrivits mot hästar, skriver Hippson.

Inom Tennesse Walking-industrin i USA utsätts hästar för så kallad ”soring”. Bland annat blistras hästarnas kotor och karleder med frätande medel eller dieselolja. Dessutom har fall påträffats där spikar slagits in i hästarnas sulor.

Det är för att få hästarna att framföra den extrema gången ”big lick” som ägare gjort såhär. Vid flera tillfällen har hästar påträffats som haft svårt att resa sig eller stå upp efter att ha utsatts för övergrepp av den här karaktären. Ägarna har i sin tur använt preparat för att dölja skadorna.

Åtgärden hyllas

Men nu blir det slut på den här formen av plågeri. I fredags skärpte nämligen president Barack Obama – som en av hans allra sista åtgärder som president i USA – landets Horse Protection Act. Det innebär ett stopp för så kallad soring eftersom lagen uttryckligen förbjuder kilar för att höja hovarna, kedjor, kemikalier och andra anordningar på hästarna.

Dessutom förbjuds nu uppvisande och försäljning av hästar som utsatts för soring. Obamas beslut hyllas från intresseorganisationer.

”All heder åt Barack Obama och jordbruksminister Tom Vilsack, som tagit ett viktigt antivåldsbeslut”, skriver The Humane Society of the United States enligt Hippson.

Publicerad: