Bilden på Ahmed används för att hota invandrarungdomar

avEbba Thornéus

NYHETER

Rektorn: De vill att de här elverna ska utplånas

En bild på 16-årige Ahmed Obaid som mördades i början på januari cirkulerar just nu bland skolelever i Malmö.

Flera gånger har bilden använts för att hota ungdomar med invandrarbakgrund.

– De är livrädda och tänker att de står näst på tur, säger rektorn Marie Forslin.

Foto: PRIVAT
Ahmed Obaid

Det var den 12 januari som 16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl vid en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö. Han sköts med ett stort antal skott – bland annat i ansiktet.

Ännu är ingen gripen för brottet men en rad manifestationer har hållits i hans ära.

Marie Forslin är rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö, där Ahmed tidigare var elev.

Hon berättar att en bild på Ahmeds döda kropp, tagen i samband med mordet, nu har börjat cirkulera runt på elevernas Instagram och Facebookflöden med hotfulla meddelande i syfte att skrämma och hota att döda elever med invandrarbakgrund.

– Det är olika texter med rasistiska inslag. Det skrivs saker som att ”ni har förstört Sverige”, ”ni hör inte hemma här” och ”er dag är kommen, era öden kommer snart att bli detsamma”.

Marie Forslin säger att hoten, som hon beskriver som mycket grova, har skickats till både tjejer och killar och att de kommit till hennes kännedom i samband med att eleverna kontaktat henne och ville polisanmäla.

– Det är en handfull elever som kommit till mig men jag vet att flera elever också kontaktat andra lärare eller gjort en polisanmälan själva.

Hur mår eleverna?

– De är livrädda och tänker att de står näst på tur. Någon eller några vill helt enkelt att de här eleverna ska dö och tycker att de ska utplånas. Många föräldrar vill inte heller att deras ungdomar ska åka buss eller gå själva till olika platser när det är mörkt.

– Men detta är deras Sverige också. De bor här och har samma rätt som alla andra.

Hur hanterar ni det här på skolan?

– Vi kan inte låta de bruna krafterna få säga de här sakerna emotsagda utan måste jobba med de här frågorna och ingjuta mod i eleverna. Vi måste även stärka elevernas självkänsla och självförtroende då det finns ett starkt misstroende efter de många ouppklarade morden på människor med invandrarbakgrund i Malmö den senaste tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM