Nya protester vid Gröna zonen i Bagdad

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-07-22

Demonstranter samlade på Tahrirtorget i Bagdad tidigt på lördagen.

Nya försök att storma Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad genomfördes på lördagen i pågående protester mot Danmark efter uppgifter om ny koranbränning.

Sent på lördagseftermiddagen hade grupper av demonstranter samlats vid Gröna zonen i Bagdad för att visa missnöje över Danmark och Sverige.

Då hade vågor av protester pågått under dagen. Demonstranterna är anhängare till den shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr.

Demonstranterna samlades redan i gryningen vid avspärrningarna till Gröna zonen, där en stor del av ambassader och myndighetsbyggnader är belägna. Kvarteren, där bland annat Danmarks och Sveriges ambassad ligger, är kraftigt befästa.

Tidigt på morgonen samlades ett tusental demonstranter som stoppades av irakiska säkerhetsstyrkor.

– Ja till Koranen, skanderade demonstranterna som mestadels var unga män.

Protesterna fick bränsle av uppgifter om att islams heliga skrift åter satts eld på i Danmark.

Stoppad och skingrad

Protesten på förmiddagen skingrades efter ett par timmar. Den mer stillsamma demonstrationen på lördagseftermiddagen såg ut att tunnas ut under kvällen.

I staden Basra i söder tände demonstranter eld på tre husvagnar som tillhör ett minröjningsprojekt som drivs av det danska flyktingrådet, sade den lokala polisen i ett uttalande.

Den nya protesten i den irakiska huvudstaden sker två dagar efter det att Sveriges ambassad i Bagdad stormades och sattes i brand.

Det var på fredagseftermiddagen som två personer brände en bok utanför Iraks ambassad i Köpenhamn i Danmark. Den islamfientliga gruppen Danske Patrioter står bakom bokbränningen, uppger polisen för DR – men det är inte bekräftat att det faktiskt var en koran som sattes i brand. Aktionen livesändes på Facebook.

Fördömer bokbränningen

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) fördömer dock bokbränningen.

”Det är en skamlig handling att kränka andras religion. Det gäller både bränning av koraner och andra religiösa symboler”, skriver han i ett uttalande.

Utrikesministern har i nuläget inte kallat irakiska diplomater till samtal. Men han berömmer hur de irakiska myndigheterna har hanterat oroligheterna.

”Jag har tidigare uppmanat Irak att ta bättre hand om diplomater, efter stormningen av svenska ambassaden”, skriver han i en kommentar till DR och fortsätter:

”Därför är jag glad över att de irakiska myndigheterna har hanterat nattens demonstration i Bagdad professionellt och i linje med våra förväntningar om att de skyddar vår ambassad.”

Irak fördömer

Iraks utrikesdepartement fördömer också händelsen i Danmark som en koranbränning.

”Utrikesdepartementet fördömer i starka och upprepade ordalag händelsen med övergrepp mot den heliga Koranen och Iraks flagga framför den irakiska ambassaden i Danmark”, lyder uttalandet.

Departementet uppmanar det internationella samfundet att ”skyndsamt” ta ställning mot handlingar som ”kränker social fred och samexistens i världen”.

ANNONS