Ukraina: Kriget närmar sig en låsning

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-11-02

Kriget i Ukraina är på väg mot en låsning, varnar Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Han trodde på en mer framgångsrik motoffensiv, men säger sig förstå varför den har uteblivit.

– Precis som i första världskriget har vi nått en teknologisk nivå som försätter oss i ett dödläge, säger Zaluzjnyj i en intervju med The Economist som genomförts vid sidan av att han författat en egen essä för tidskriften.

– Högst sannolikt kommer det inte att ske något djupt och vackert genombrott.

Ukraina har sedan åtminstone tidigt i somras bedrivit en motoffensiv mot Rysslands hårt befästa försvarslinjer på ockuperad mark. På fem månaders tid har man avancerat mindre än två mil.

Efter Bachmut: Avdijivka

Exceptionellt blodiga strider om staden Bachmut följs nu av liknande strider om staden Avdijivka. Enligt Valerij Zaluzjnyj är Ryssland berett att offra många fler människoliv för att hålla ställningarna.

”Ukrainare har visat upp en vilja att offra själ och kropp för sin frihet. Ukraina har inte bara stoppat en invasion av en mycket starkare fiende, utan också befriat mycket av sitt territorium”, skriver den ukrainske överbefälhavaren i sin essä.

”Men kriget rör sig nu mot ett nytt stadium; det vi inom det militära kallar 'positionell' krigföring med statiska och kostsamma strider, som i första världskriget, i kontrast till 'manöverkrigföring' med rörelse och hastighet.”

Enligt Zalusjnyj råder ett slags jämvikt mellan de ukrainska och ryska styrkorna, där det är svårt att bryta mönstret. Han pekar bland annat på vikten av att ta kontroll över luftrummet och lyckas ta sig förbi utbredda ryska minfält.

”Alla mål ska uppfyllas”

Ukrainas motoffensiv har främst riktats söderut, mot de ockuperade städerna Tokmak och Melitopol på den landbrygga av ockuperad kust som förbinder Ryssland med den annekterade Krimhalvön. Under oktober rapporterades det återkommande att ukrainska styrkor var på väg över floden Dnepr, som utgör frontlinjen i länet Cherson längre västerut.

Rysslands regering tillbakavisar att ”den militära specialoperationen”, det vill säga kriget, skulle närma sig ett dödläge.

– Ryssland utför fortsatt den militära specialoperationen. Alla mål som har satts ska uppfyllas, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt AFP.

Rysslands president Vladimir Putin utropade för drygt ett år i strid med internationell rätt sedan att fyra ukrainska län – Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja – hade blivit del av Ryssland. Men de ryska invasionsstyrkorna hade inte, och har inte, kontroll över någon av regionerna i sin helhet.

Elnätet i fokus

Inför vintern planerar Ryssland att på nytt anfalla Ukrainas elnät, varnar Oleksij Danilov, som är ordförande i Ukrainas nationella säkerhetsråd. Förra året inleddes omfattande ryska anfall mot landets strömförsörjning i början av oktober, men denna gång säger sig ukrainarna ha stärkt sitt luftvärn.

Under natten till onsdag besköt Ryssland mål i Ukraina på ett sätt som från ukrainskt håll beskrevs som det mest intensiva bombardemanget hittills i år. Fler än 100 städer och orter besköts i tio av landets län, enligt de ukrainska myndigheternas redogörelse.