Advokaterna larmar om branschen: Fulspel

För en försvarare kan “rätt” klient vara värd flera hundratusen kronor.

Aftonbladet granskar kampen om klienterna: kampanjer mot anhöriga, försvarare som uppmanas bryta mot lagen och misstänkta som “jobbar” för sina advokater.

– Jag skulle få en belöning för att jag fixade klienter åt min advokat, säger Semir.

Semir håller på att bli knäpp inne på häktet. Väntan – och ensamheten – tär på honom.

Den enda riktiga kontakt han har med världen utanför är hans advokat.

Han är schysst, känns nästan som en vän.

Och efter ett tag behöver advokaten också hans hjälp, Semir berättar hur advokaten försöker få honom att värva klienter åt honom inne på häktet.

– Min advokat antydde att jag skulle få en belöning när jag kom ut om jag värvade klienter åt honom. Men jag fick aldrig något för det fastän jag fixade flera klienter åt honom.

Semir berättar att han fick tydliga instruktioner om vilka killar han borde prata med för att försöka fixa klienter åt advokaten: Unga män som inte dömts för brott tidigare och som fått en försvarare förordnad av tingsrätten.

När Aftonbladet kontrollerar de personer Semir nämner stämmer det att personerna skickat in blanketter om att byta till just Semirs advokat.

– Han sa att det var viktigt att de tryckte på att de saknade förtroende för sin advokat och att advokaten var svår att få tag på. Nu i efterhand har jag känt att jag bara var en inkomst för honom.

Semir berättar att han satt häktad när hans advokat bad honom att värva nya klienter.
Semir berättar att han satt häktad när hans advokat bad honom att värva nya klienter.

Flera advokater uteslutna

Advokatkåren har under den senaste perioden skakats av en rad skandaler: De tidigare advokaterna Ekrem Güngör och hans byråkollega, alias Kungen och Prinsen, dömdes till fängelse för förberedelse till mord respektive grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbudet. En annan advokat uteslöts ur Advokatsamfundet efter att det uppdagades att hon haft en kärleksrelation med en ledare för en kriminell gruppering.

Aftonbladet har avslöjat hur två av Sveriges mest inkomstbringande offentliga försvarare under 2021, bröderna Neo Barstedt och Gabriel Barsoum, vid upprepade tillfällen lurat domstolarna på pengar. Efter avslöjandena inleddes två förundersökningar gällande bedrägeri och Neo Barstedt är numera också utesluten ur Advokatsamfundet.

Advokater larmar om fulspel

Men trots att flera advokater blivit uteslutna ur Advokatsamfundet efter att oegentligheter uppmärksammats kvarstår stora problem i branschen, det menar ett tiotal advokater Aftonbladet pratat med.

Bland annat berättar de om fulspelet kring klienterna – och menar att vissa advokater går långt för att skaffa – och behålla – klienter.

I Sverige får inte advokater jaga klienter hur som helst, så kallad “ambulance chasing” – ambulansjägare – är inte tillåtet, enligt Advokatsamfundet.

– Jag har varit med om att klienter bett mig bryta mot yppandeförbudet, när jag sagt att jag inte vill göra det har de sagt namnet på en annan advokat som kan tänka sig göra det – och sedan begärt att byta. Men när rätten frågar om skälen till entledigandet kan jag ju inte uppge varför de velat byta ut mig, utan att bryta mot sekretessen, säger Kerstin Koorti, en advokat med många år i yrket.

Om sonen bytte advokat kunde den advokaten kommunicera med medbrottslingens advokat, berättar pappan.
Om sonen bytte advokat kunde den advokaten kommunicera med medbrottslingens advokat, berättar pappan.

Men det är inte bara advokater som vittnar om ett fulspel kring klienterna, också anhöriga till brottsmisstänkta.

En man berättar om hur hans son, tillsammans med ytterligare en person, häktades misstänkt för ett grovt brott. Pappan säger att han kort efter att sonen frihetsberövats blev kontaktad av en person som uppmanade honom att få sonen att byta till en viss försvarsadvokat.

– Personen sa åt mig att om min son bytte försvarare så kunde den försvararen dela information med den medmisstänktes advokat trots att de båda satt häktade med restriktioner, säger pappan.

Efter att sonen frihetsberövades kontaktades familjen – med uppmaning att byta advokat.
Efter att sonen frihetsberövades kontaktades familjen – med uppmaning att byta advokat.

”Min fru blev väldigt illa till mods”

Pappan blev väldigt arg av att bli kontaktad på det viset och sa aldrig till sin son att byta till försvararen.

– Men min fru blev väldigt illa till mods av kontakten. Hon upplevde det som lite hotfullt och blev ännu mer orolig för sonens skull.

Pappan menar att hela rättsväsendet sätts ur spel om advokater delar hemlig information med varandra eller mellan klienter som sitter häktade med restriktioner.

– Det är inte jättesvårt att vinna mål om du har tillgång till information från samtliga åtalade och kan dikta en hållbar historia utifrån det. Dessutom är risken att folk helt förlorar respekten för samhällets rättssystem, säger han.

I chattar diskuterar kriminella vilka advokater de ska välja och hur de skriver att vissa advokater kan bryta mot yppandeförbud eller yrkesetiken.
I chattar diskuterar kriminella vilka advokater de ska välja och hur de skriver att vissa advokater kan bryta mot yppandeförbud eller yrkesetiken.

”Han pratar om allt”

I förundersökningar går det att se hur kriminella i olika chattar diskuterar vilka advokater de ska välja och hur de skriver att vissa advokater kan bryta mot yppandeförbud eller yrkesetiken:

“Han gurr (pratar reds. anm.) med NN så du kan få fram de du vill säga t grabbarna”, skriver en man i en encro-chatt när de diskuterar vilken försvarare de ska välja om de blir gripna.

I chatten skriver man bara ett förnamn och advokaten som kan förmodas vara den som omnämns säger att han inte varit delaktig i målet eller aktuella encro-chattar. Advokaten säger också att han inte kan stå till svars för hur andra individer kommunicerar eller vad kommunikationen består av men att han följer samtliga advokatetiska regler samt riktlinjer och att det vore främmande för honom att på något vis bryta mot dessa.

I en annan förundersökning där Anom-chattar ingår skriver ett par misstänkta med varandra angående vilken offentlig försvarare en av dem ska välja:

“Finn en mycket bra, känd, duktig men han pratar inte så mycket”

“Finns en annan, han är okey, men han pratar om allt o man kan göra upp bra planer med han, samarbeta osv”.

Advokat Ingela Hessius upplever att synen på advokater förändrats.
Advokat Ingela Hessius upplever att synen på advokater förändrats.

Flera inom rättsväsendet vittnar om att misstänkta uppmanas byta advokat – inte för att få det bästa försvaret utan för att advokaten i fråga ska gynnas ekonomiskt. Ett tiotal advokater som Aftonbladet pratat med berättar hur de blivit utbytta av sina klienter när de exempelvis inte velat bryta mot yppandeförbud eller undanröja uppgifter.

– Det är ofta klienterna tror att man ska springa deras ärenden oavsett vad det gäller och bryta mot advokatetiken. “Om du inte gör det här för mig så byter jag ut dig”, säger advokat Ingela Hessius.

Åklagare som Aftonbladet pratat med berättar hur häktade med restriktioner ibland får färdigskrivna blanketter med en begäran om att byta försvarare skickade till sig med post, där det bland annat kan stå hur de saknar förtroende för sin nuvarande advokat och hur de inte kan få tag på advokaten i fråga.

– Jag hade en klient som inte pratade svenska men sedan skickade in en skrivelse på perfekt skriven svenska om hur jag brast i mitt arbete. Han sa sedan att han inte skrivit den själv och åklagaren berättade hur skrivelsen kommit färdigskriven via restriktionsposten till klienten. Jag tycker att det är allvarligt att en klient som sitter med restriktioner får en färdigskriven begäran om byte, säger Ingela Hessius.

Advokaten som den häktade uppmanades att byta till i skrivelsen säger att det inte var han som skickade brevet och att han inte heller vet vem som skickade den, men att det är vanligt att klienter blir tipsade om bra advokater att byta till.

Advokat Johan Eriksson tycker att Sverige borde införa ett system där advokater får kvalificera sig för de större målen.
Advokat Johan Eriksson tycker att Sverige borde införa ett system där advokater får kvalificera sig för de större målen.

Advokat Johan Eriksson har i många år röstats fram till den brottmålsadvokat som advokaterna själva skulle anlita om de behövde en. Johan Eriksson poängterar att den övervägande majoriteten av advokater är mycket hederliga och menar att detta ibland kan glömmas bort i debatten. Men han anser att branschen borde förändras och att Sverige borde införa ett system där advokater fick meritera sig för de mer kvalificerade uppdragen. Det skulle bli en självsanering för hela branschen, menar Johan Eriksson.

 – Jag har länge tyckt att vi ska införa ett liknande system som i Storbritannien när det gäller allvarligare mål, säg mål som kan ge över fyra års fängelse. Där måste du vara något som kallas för ”king’s counseler". Det är en advokat som anses vara särskilt skicklig. Du kan bara komma dit genom att visa dig extra skicklig och det skulle vara ett incitament värt att kämpa för, säger han.

”Rör oss bland vargar”

Johan Eriksson tycker också att man borde återinföra femårskravet för att bli advokat – numera räcker det att du haft tre års praktisk juridisk verksamhet för att få ansöka om en advokattitel.

– Vårt jobb är fyllt av faror, vi rör oss bland vargar. Det ska man ha klart för sig, det kräver en stor portion av integritet att vara försvarsadvokat. Man ska stå på sin klients sida fullt ut men man måste också ha en fot i det riktiga samhället och säga att den gränsen passerar vi inte. Och det klart att det är svårare när man är yngre än när man är äldre.

Fotnot: Semir heter egentligen något annat.

Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här
Publisert:

LÄS VIDARE