Kina bekräftar ballong över Latinamerika

Av:  TT-AFP

En man i Peking läser på måndagen rubriker där Kina protesterar mot att USA skjutit ned en kinesisk ballong över USA.
En man i Peking läser på måndagen rubriker där Kina protesterar mot att USA skjutit ned en kinesisk ballong över USA.

Kinesiska myndigheter bekräftar att den ballong som under den gångna helgen siktats över Latinamerika är kinesisk.

Landet anklagar USA för ”urskillningslös användning av våld” mot den ballong som sköts ned över USA förra veckan.

Colombias flygvapen och Pentagon uppgav i fredags att ett föremål med ”egenskaper som liknar en ballongs” hade upptäckts och sedan lämnat Colombias luftrum. Utredningar har inletts i samarbete med andra länder och institutioner ”för att etablera objektets ursprung”, enligt det colombianska flygvapnet.

På måndagen bekräftar kinesiska myndigheter att ballongen över Latinamerika är kinesisk.

”Det har kommit till vår kännedom att den aktuella farkosten är från Kina,” säger det kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning på måndagen. Kina hävdar att ballongen är civil och används för tester.

I torsdags kväll uppgav Pentagon att man i flera dagar hade följt en annan misstänkt kinesisk övervakningsballong på hög höjd över USA. Den ballongens färd hade gått över känsliga platser för att samla in information, enligt högt uppsatta försvarskällor.

Ballongen sköts ned under lördagskvällen, vilket enligt Kina ”allvarligt påverkat och skadat båda sidors ansträngningar och framsteg för att stabilisera förbindelserna mellan Kina och USA”.

I fredags hävdade Kinas utrikesdepartement att ballongen över USA var en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte, främst meteorologiska data, men att ballongen ”avvikit långt från planerad kurs” på grund av vindar.

Publisert: