Patrick fick köra 70 mil för sin diabetesmedicin

Bantningstrend tros ligga bakom bristen

 Diabetessprutor Ozempic har blivit en bantningskur i USA vilket har lett till att diabetiker över hela världen inte får tag i sina sprutor. Patrick Trägårdh körde över 70 mil för att få ta i sina sprutor.
Diabetessprutor Ozempic har blivit en bantningskur i USA vilket har lett till att diabetiker över hela världen inte får tag i sina sprutor. Patrick Trägårdh körde över 70 mil för att få ta i sina sprutor.

För att få tag på sina diabetessprutor var Patrick Trägårdh tvungen att köra från Umeå till Arjeplog, en bilresa på 70 mil.

En populär bantningstrend tros vara orsaken till bristen på sprutorna.

– Jag blev lite nervös när jag bara hade en veckas dos kvar, säger Patrick.

Sedan fyra år tillbaka har Patrick Trägårdh diabetes typ 2. Efter att ha testat sig fram med olika mediciner visade sig diabetesläkemedlet Ozempic vara det enda som fungerade bra för honom.

– Det är den medicin som får mitt liv att fungera, jag mår dåligt av alla andra, säger Patrick.

Fram till förra veckan har han aldrig haft några problem att få tag på sin medicin.

Men när det var dags att hämta ut sin senaste dos såg han dock att sprutorna var slut i Umeå, där han bor. Då Patrick skulle resa ner till Stockholm för att jobba tänkte han att han skulle kunna hämta ut sprutorna där istället.

– När jag fick reda på att sprutorna var slut även i Stockholm började jag bli orolig.

10 timmars resa till apoteket

Patrick började han ringa runt till alla apotek, då hade han bara en veckas dos kvar. Sprutorna visade sig bara finns i Jämtland, Småland och i Arjeplog i Norrbotten. Patrick satte sig i bilen och körde från Stockholm till sitt hem utanför Umeå, och fortsatte sedan till apoteket i Arjeplog. En resa på 70 mil, som tog 10 timmar.

Patricks resa landade på ungefär 70 mil.
Patricks resa landade på ungefär 70 mil.
 Sprutorna visade sig bara finns i Jämtland, Småland och i Arjeplog i Norrbotten.
Sprutorna visade sig bara finns i Jämtland, Småland och i Arjeplog i Norrbotten.

– Jag är ändå privilegierad som kan sätta mig i bilen och köra dit. Min mamma är äldre och har samma sjukdom. Hon har en annan typ av sprutor som tog slut i december, vad ska hon ta sig till? frågar sig Patrick.

Bantningskur tros lika bakom bristen

Diabetesföreningen larmade nyligen om bristen på läkemedel och kommer under våren att kartlägga situationen. Förra året rapporterade Aftonbladet om hur en bantningstrend på sociala medier lett till bristen på diabetesmedicinen.

Sprutorna beskrevs som en ”mirakelkur”, då de ger en snabb mättnadskänsla, sänkt blodsocker och viktnedgång. Diabetesföreningen har uppmärksammat problemet och kommer under våren genomföra en undersökning för att kartlägga hur situationen ser ut.

Bantingskur tros lika bakom bristen
Bantingskur tros lika bakom bristen

– Detta läkemedel har uppmärksammats på sociala medier runt om i världen för annat än diabetes. Marknaden är global, då efterfrågan ökar globalt kan det bli en brist här, säger Svenska Diabetesförbundets ordförande Björn Ehlin.
Läkemedelsverket är medvetna om situationen, men den globala bristen på Ozempic ställer till en del problem.
– Vanligtvis har vi flera verktyg att jobba med. Vi kan ge dispens för utländska förpackningar eller ge ok till en licens för läkemedel som annars inte är godkända i Sverige. Men i detta fallet är det en global brist och då funkar inte dessa verktyg, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Det finns idag ingen data på i vilken utsträckning läkemedlet används för andra ändamål än diabetes. Men att det kan används i andra syften än för diabetes är Johan Andersson medveten om.
– Det är ingen hemlighet att Ozempic används till mer än diabetes. Företaget som producerar läkemedlet har informerat läkare att främst skriva ut det till de som har diabetes. De producerar för fullt och man beräknar att bristen kommer bli avhjälpt någon gång under året.

PLUS: Här är läkemedlen som du kan bli sjuk av

”Det går ju inte att lita på att de säkerhetsställer leveranserna”, säger Patrick
”Det går ju inte att lita på att de säkerhetsställer leveranserna”, säger Patrick

Viktigt att vara ute i god tid

För den som vill vara säker på att få tag på sin medicin menar Björn Ehlin på Diabetesförbundet att det gäller att planera sina uttag.

– Vänta inte tills medicinen är slut hemma, det kan ta några dagar att få medicin ifall apoteket behöver beställa hem, eller så kan läkaren behöva skriva ut en annan medicin om det är en långvarig brist.

Inför nästa påfyllning hoppas Patrick Trägårdh slippa köra lika långt som sist. Men han tar ingenting för givet längre.

– Det går ju inte att lita på att de säkerhetsställer leveranserna, vad jag hörde sist var att det skulle fyllas på i slutet av februari eller mars. Vi får ser hur det blir, men det är ju svårt att räkna med.

Publisert:

LÄS VIDARE