USA:s statsapparat riskerar att stoppas

Hundratusentals utan jobb och lön om inte Donald Trump får igenom sin budget

1 av 2

avTorbjörn Ek

NYHETER

WASHINGTON. President Trump har bara en vecka på sig att få igenom sin budget.

Annars kan USA:s statsmakt fullständigt stängas ner – och hundratusentals stå utan jobb och lön.

Skattereformen, Obamacare och muren mot Mexiko står i vägen.

Men om inte Donald Trump får igenom en budget inom en vecka hotas hela USA:s statsmakt att tvingas stänga ner.

Senast det hände var 2013 då 800 000 amerikanska statsanställda blev utan jobb och lön i över två veckor. Ytterligare 1,3 miljoner arbetade, men fick vänta på att få sina löner utbetalade.

Trumps 100 första dagar

Lördagen den 29 april, samma dag som Donald Trump firar hundra dagar som USA:s president, måste kongressen ha godkänt en ny budget.

Annars stryps alla federala medel. Enligt amerikansk lag måste alla statskontrollerade funktioner sluta arbeta tills dess att kongressen godkänt en budget och alltså gått med på att betala för utgifterna. Enda undantagen är funktioner som anses absolut nödvändiga, som akutsjukhus, tjänstgörande militär och gränskontroll.

Samtidigt har den amerikanska kongressen haft uppehåll de senaste två veckorna och är tillbaka först på måndag, när bara fem dagar återstår för presidenten att förhandla fram sin budget.

Vill ha muren med i budgeten

Donald Trumps budgetchef Mick Mulvaney har sagt att de räknar med att finansiera den kontroversiella muren längs gränsen till Mexiko i den här budgeten.

– Jag tycker att presidenten borde få pengar att bekosta en av sina högsta prioriteringar i den första budgeten han lägger fram, har han sagt till nyhetsbyrån AP.

Men Trump möter inte bara motstånd från Demokraterna, skriver Forbes. Flera republikanska kongressledamöter är också tveksamma till att låta amerikanska skattebetalare stå för notan, som kan landa på allt mellan 70 och över 600 miljarder kronor.

Och muren är bara en av stötestenarna som presidenten måste förhandla om.

Även de ökade utgifter för försvaret som Trump gick till val på har ifrågasatts. Och Trump hade planerat att finansiera en omfattande skattereform genom ett förändrat vårdsystem, men försöket att skrota Obamacare misslyckades i mars när han inte lyckades få tillräckligt stort stöd för det nya förslaget hos sitt eget parti.

Hänt 18 gånger

I kulisserna förhandlas det därför just nu om ett nytt förslag för att ersätta Barack Obamas lagstiftning kring allmänna vårdförsäkringar. Bland annat köpslås det med vissa delar av Obamacare för att få med sig Demokraterna på att godkänna delar av skattereformen.

På en presskonferens under fredagen sa Donald Trump att ett nytt förslag ska presenteras i veckan.

– Vi har ett stort tillkännagivande på onsdag som har med skattereform att göra, sa han då och har även twittrat om samma sak på lördagen.

Förra gången, 2013, tog det 16 dagar för dåvarande president Obama att få igenom en förändrad budget. Under tiden stod större delen av statsapparaten stilla.

Om Trump inte får med sig både representanthuset och senaten före nästa lördag kan kongressen besluta om en tillfällig förlängning av den nuvarande budgeten för att undvika nedstängning.

Men sedan 1976 har det hänt vid 18 tillfällen att budgeten inte har godkänts och därmed inneburit att USA:s statsmakt stängts ner en period.

Under lördagskvällen lovade representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, att göra allt för att hålla statsmakten öppen, uppger Washington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM