Trumps 422 lyxlägenheter till salu – värderade till miljardbelopp

Granskning i USA Today: Vem köper presidentens lyxlägenheter?

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump äger 422 lyxlägenheter – som alla är till salu.

Köparna: till stor del anonyma företag.

Totalt tjänar presidenten 900 miljoner kronor om året på fastighetsförsäljningar och hyror, enligt en granskning i USA Today.

1 av 3 | Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump tjänar 900 miljoner kronor om året på sina fastigheter.

Donald Trump äger lyxlägenheter, takvåningar och fastigheter över hela USA.

Enligt en granskning av tidningen USA Today äger trumps företag fastigheter till ett värde av minst 250 miljoner dollar, drygt 2,2 miljarder kronor.

Tidningen har ägnat fyra månader åt att kartlägga presidentens fastigheter och har kommit fram till att hans bolag äger minst 422 lyxlägenheter i flera amerikanska storstäder, 12 tomter lämpade för herrgårdsbyggnader med utsikt över hans golfbana vid Stilla havet, och mängder med mindre fastigheter.

Trump är enda förmånstagaren

Donald trump hävdar att han har separerat sig från sina företag, men stiftelsen i hans namn som bildades i januari styrs av Trumps söner, Trump är den enda förmånstagaren och han kan när som helst ta ut pengar från den.

USA Today beskriver Trumps alla fastigheter som ”en extraordinär och aldrig tidigare skådad potential för personer, företag och utländska intressen att försöka påverka en president”, genom att köpa upp en stor mängd lägenheter, eller betala överpriser.

Dock visar USA Todays granskning att alla försäljningar som skett sedan Donald Trumps presidentvalskampanj tycks ha skett till marknadspriser.

Däremot har många av köpen gjorts av så kallade LLC-företag, en typ av amerikanska aktiebolag där det för allmänheten är i stort sett omöjligt att ta reda på vem som står bakom.

– Vem som än vill försöka påverka presidenten kan bara starta ett anonymt företag och köpa hans fastigheter. Det är som en stor svart låda och systemet är misslyckat som ett sätt att kontrollera intressekonflikter, säger antikorruptionsexperten Heather Lowe till USA Today.

Sålt för 200 miljoner sedan valdagen

Bara sedan valdagen har Trumps företag sålt minst 14 lyxlägenheter, eller hustomter, för sammanlagt 23 miljoner dollar, motsvarande drygt 200 miljoner kronor. Hälften av dessa till LLC-företag utan att några personer namngivits på kontrakten.

Sedan Donald Trump tillkännagav sin presidentkandidatur har hans företag sålt minst 58 fastigheter eller lägenheter över hela USA för totalt 90 miljoner dollar, över 800 miljoner kronor. Hälften av köparna är LLC-företag.

Intresset för Donald Trumps lägenheter tycks också ha ökat.

– Jag får mycket fler telefonsamtal nu sen han blivit president, säger mäklaren Shari Sanderson som säljer lägenheter i Trump-skyskrapan i Las Vegas, till USA Today.

I sin granskning har USA Today undersökt vilka som som köpt fastigheter av Donald Trump sedan han inledde sin presidentvalskampanj.

Nystartat bolag köpte 11 lägenheter på ett bräde

Det mest uppseendeväckande är 11 lägenheter i Las Vegas-skrapan som sålts till ett nybildat bolag, utan några ägare registrerade. Bolagets adress visar sig vara felaktig, men USA Today lyckas knyta tre olika personer till bolaget, även om det är oklart om de är ägare. Två av dem Jun Xu och Qi Huang tycks vara ett par som bor i Vancouver i Kanada, där Jun Xu uppges vara affärsman och Qi Huang hemmafru.

Med köpet av 11 lägenheter är företaget som paret är inblandade i den tredje största investeraren i Las Vegas-skyskrapan efter Trumps eget bolag och Hilton som driver hotellet i byggnaden och äger 311 av lägenheterna.

Trumps advokater har sagt att en enskild försäljning av en lägenhet knappast kan påverka Donald Trump som president, men USA Todays granskning visar att han dragit in minst 100 miljoner dollar, 900 miljoner kronor, om året från fastighetsförsäljningar och olika hyreskontrakt.

ARTIKELN HANDLAR OM