Emmanuel Macron ny fransk president efter klar seger mot Le Pen

Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president.

Motståndaren Marine Le Pen gratulerade honom på telefon och erkände sig besegrad.

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss, säger Macron i sitt segertal.

När de sista vallokalerna i Frankrike stängde vid klockan 20 på söndagen stod det klart – den socialliberale mittenpolitikern och EU-vännen Emmanuel Macron blir ny president. Han får 66,06 procent av rösterna, mot högerpopulistiska Marine Le Pen som landar på 33,94. En klar seger.

Marine Le Pen erkände sig besegrad strax innan vallokalerna stängde. Hon gratulerade Macron i ett telefonsamtal, som beskrivs som ”vänskapligt”, enligt nyhetsbyrån AFP:s källor.

Segern är större än förväntat. Före valet spåddes gapet mellan de två kandidaterna bli omkring 20 procentenheter.

Den 39-årige tidigare ekonomiministern Emmanuel Macron blir den yngste statschefen i Frankrike sedan kejsar Napoleon Bonaparte. Han beskriver sin valseger som ”en seger för ett starkt och enat Europa”.

– Ett nytt kapitel i vår långa historia börjar i kväll. Jag vill att det blir ett kapitel av hopp och ökat förtroende, säger han, enligt AFP.

”En stor ära och ett stort ansvar”

Den nye presidenten höll sitt segertal inför jublande anhängare i sitt valhögkvarter strax efter klockan 21.

– Det är en stor ära och ett stort ansvar. Ingenting var garanterat i det här valet, säger han.

Han vänder sig också till dem som röstat på Le Pen.

– Jag respekterar och förstår ilskan som många av er har gett uttryck för.

Macron fortsätter med att förklara att han är medveten om ”ilskan, oron och tvivlet” som många fransmän känner.

– Jag kommer att slåss med alla mina krafter mot de klyftor som underminerar oss. Jag kommer att arbeta för att återskapa bandet mellan Europa och dess folk, mellan Europa och dess medborgare.

Han säger även att Frankrike kommer att fortsätta fullgöra sin del i att motarbeta klimatförändringar och ta en ledande roll i kampen mot terrorism.

Talade inför tusentals vid Louvren

Senare, strax innan 23, höll Emmanuel Macron ett ytterligare tal vid Louvren inför tusentals åhörare. När han gick upp på scenen ackompanjerades han av EU-hymnen.

”En seger för Frankrike”, började han. Han fortsatte med att beskriva hur han och Frankrike nu står inför stora utmaningar för att ena Europa, förbättra ekonomin och öka säkerheten.

– Om fem år ska det inte finnas någon anledning att rösta på extremisterna, säger han.

Macron förklarar att resten av Europa ”ser oss” och ”förväntar sig att vi ska försvara andan av upplysning, som hotas på så många håll”, rapporterar AP.

Hustrun Brigitte Trogneux, 64, fanns med honom på scenen. Hon kysste hans hand och vinkade till folksamlingen.

Le Pen: ”Måste förnyas”

Marine Le Pen förklarar i ett tal till sina följare på Chalet Du Lac i östra Paris att hennes parti Nationella fronten måste förnyas.

– Front National måste förnyas på djupet för att kunna ta vara på den historiska möjlighet vi nu har att uppfylla det franska folkets förväntningar, säger hon, enligt Reuters.

– Vi måste skapa en ny politisk kraft, som många fransmän vill ha, en nödvändig förändring som behövs mer än någonsin.

Samtidigt påpekar Le Pen, som tog över som ordförande för högerextrema Nationella fronten för sex år sedan, att valresultatet är historiskt och bättre än vad partiet någonsin förmått.

Snabbt maktskifte

Valdeltagandet i den andra omgången i det franska presidentvalet är det lägsta på nästan 50 år, enligt opinionsinstituten Ipsos, Elabe, Kantar Sofres, skriver TT. Drygt 25 procent av 47 miljoner röstberättigande röstskolkade.

Rekordet nåddes 1969, då 31,1 procent av de röstberättigade avstod från att rösta.

11,5 procent av rösterna i söndagens val var antingen blanka eller ogiltiga. Det är en rekordnotering.

Maktskiftet i Frankrike sker nästan omedelbart. Avgående presidenten Francois Hollande slutar redan om en vecka, varpå Macron tillträder. Därefter utser han snabbt en ny premiärminister och regering.

Publisert:

LÄS VIDARE