Israel och Palestina kan mötas – om Donald Trump är med

Publicerad 2017-05-09

Mahmoud Abbas och Donald Trump.

Palestinska presidenten Mahmoud Abbas kan tänka sig att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för fredssamtal – om Trump är med på mötet.

Det säger Abbas efter sitt möte med Trump i Vita huset.

– Vi sa att vi var redo att samarbeta med honom och möta Israels premiärminister med hans stöd för att skapa fred, säger Mahmoud Abbas enligt nyhetsbyrån AFP.

Benjamin Netanyahu.

USA:s president Donald Trump planerar att besöka Mellanöstern under maj. Bland annat kommer han att resa till Israel-Palestina och Saudiarabien. Trump har sedan tidigare sagt att han väldigt gärna vill lösa den långdragna Israel-Palestinakonflikten.

– Vår uppgift är inte att diktera hur andra ska leva utan att bygga en koalition mellan vänner och partner som delar målet att bekämpa terrorism och bringa säkerhet, möjligheter och stabilitet till det krigshärjade Mellanöstern, har Trump sagt.

Trump har även tagit emot ledarna för Israel och Palestina i Vita huset vid olika tillfällen, senast palestinske presidenten Mahmoud Abbas i förra veckan.

”Vi är redo att samarbeta”

Nu kommer uppgifter om att Abbas kan tänka sig att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu – om Donald Trump närvarar.

– Vi sa att vi var redo att samarbeta med honom (Trump, reds anm) och möta Israels premiärminister med hans stöd för att skapa fred, säger Mahmud Abbas i samband med ett möte med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, enligt AFP.

Donald Trump har även ett möte med påven i Rom planerat framöver.

ANNONS