Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey

Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey.

Med omedelbar verkan.

– FBI är en av vår nations mest uppskattade och respekterade institutioner och i dag påbörjas en ny start för vår kronjuvel inom rättsväsendet, säger Trump i pressmeddelandet.

Beskedet kommer bara dagar efter att James Comey frågats ut av senaten gällande kontakten mellan Trumps kampanjstab och Ryssland.

Comey var även den som tillbakavisade president Trumps påstående om att han skulle ha blivit avlyssnad av Obama-administrationen.

Som chef för FBI har James Comey varit huvudansvarig för den pågående utredningen om eventuella kopplingar mellan Trump-administrationen och Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet.

I ett pressmeddelande strax innan midnatt, svensk tid, så meddelar Vita huset att FBI-chefen tvingas lämna sitt uppdrag.

På onsdagen försvarade han sitt beslut på Twitter. ”James Comey ska ersättas med någon som gör ett mycket bättre jobb, och som kan återbringa andan och prestigen till FBI... Comey förlorade förtroendet från nästan alla i Washington, både republikaner och demokrater, När saker lugnar ner sig kommer de tacka mig”, skriver Trump.

James Comey will be replaced by someone who will do a far better job, bringing back the spirit and prestige of the FBI.Comey lost the confidence of almost everyone in Washington, Republican and Democrat alike. When things calm down, they will be thanking me!

Beslutet ska president Trump ha fattat på inrådan av sin justitieminister Jeff Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein.

Meddelades i brev

President Donald Trump meddelade James Comey om att han sparkas i ett brev där han skriver följande:

”Även om jag verkligen uppskattat att du, vid tre skilda tillfällen, informerat mig om att jag inte utreds så håller jag med i justitiedepartementets bedömning att du inte är förmögen att effektivt leda Byrån”.

Avsked på vitt papper.
Avsked på vitt papper.

ABC News publicerar delar av breven där Sessions och Rosenstein ger sin syn på FBI-chefen. Där framgår det att justitieministern och vice justitieministern anser att James Comeys hantering av utredningen kring ”Hillary Clinton-mejlen” inte varit försvarbar.

Sex, slarv och statshemligheter – här är mejlskandalen i 8 punkter

”Jag har kommit fram till att vad FBI:s ledning behöver är en nystart. Det är kritiskt att justitiedepartementet tydligt försäkrar sitt åtagande att vidhålla de långlivade principerna rörande integritet och rättvisa vid federala utredningar och åtal”, skriver Jeff Sessions i sin rekommendation att sparka Comey.

Rod Rosenstein påpekade även att Comey brutit mot en annan viktig FBI-princip genom att vara frispråkig i media om Clinton-utredningen.

”Det är ett skolboksexempel på hur federala åklagare och agenter inte ska bete sig”, skriver han i en skrivelse.

Anklagas för oriktigheter

Comey var den som ansvarade för att Clinton-utredningen lades ner i juli förra året, och det var också han som såg till att undersökningen öppnades på nytt i oktober – något som i sin tur berömdes av Trump.

Hillary Clinton har beskyllt Comey för att ha förstört hennes chanser att vinna valet då han elva dagar före valet gick ut med att FBI återupptagit mejlutredningen.

När Comey frågades ut i senaten förra veckan sa han att han ”mådde lätt illa” av tanken på att han kan ha påverkat valutgången, men att det vore en ”katastrof” av honom att dölja det.

Samtidigt har Comey vittnesmål i senaten kritiserats då han ska ha lämnat oriktig information om Clintons mejl. Detta då Comey påstod att Clintons nära medarbetare, Huma Abedin, hade vidarebefordrade hundratusentals hemligstämplade mejl till sin man, kongressledamoten Anthony Weiner.

En siffra som dock anses vara gravt överskattad enligt FBI-tjänstemän som menar att det endast rörde sig om en handfull mejl och att mejlen kan ha hamnat i Weiners dator på grund av loggar från Abedins telefon.

James Comey utsågs till FBI-chef av Barack Obama 2013 och hans mandat skulle sträcka sig tio år framåt i tiden. Tioårsperioden infördes för att myndighetens chef ska vara fristående och oberoende från politik.

Paralleller till Nixon

Presidenten har dock rätt att sparka FBI-chefen, vilket dock är ytterst ovanligt – Comey är den andre som blir det, enligt AP.

Demokrater som nu kritiserar beslutet drar paralleller med Richard Nixon och Watergateskandalen.

Rekryteringen av en ersättare påbörjas omedelbart, meddelar Vita huset.

””Det är viktigt att vi hittar ett nytt ledarskap för FBI och återställer allmänhetens förtroende och tilltro för deras viktiga brottsbekämpande uppdrag” skriver Trump i uppsägningsbrevet till Comey.

Som avslutas:

”Jag önskar dig det allra bästa i dina framtida ansträngningar”

Biträdande FBI-chef Andrew McCabe tar över ledningen för den federala polisen i väntan på att en ny chef utses.

FBI: Inget olagligt i nya Clinton-mejlen
Publisert:

LÄS VIDARE