Vi är alltid steget efter terroristerna

1 av 3
Terrorattacken mot World Trade Center i USA 11 september 2001.
NYHETER

Efter varje terrordåd gör samhället allt för att förhindra nästa. Medan terroristerna letar nya massmordstekniker.

Samhället är hela tiden steget efter. Från flygplan som förvandlas till missiler till lastbilar som vapen.

Vad blir nästa grej?

När de 19 flygkaparna tog sig ombord på fyra olika plan i USA den 11 september 2001 använde de en helt ny terrormetod.

Mattknivar gjorde inte utslag i metalldetektorerna men var ändå tillräckligt effektiva för att skära halsen av några passagerare och därmed få övriga att hålla sig lugna. Men det riktigt innovativa var att förvandla passagerarplanen från transportmedel till dödliga missiler.

Att kapa flygplan var en känd terrorteknik som användes av framförallt palestinska terrororganisationer på 60-talet och framåt. Man höll passagerna som gisslan för att få igenom politiska eftergifter.

Men ingen, utom al-Qaida terroristerna som planerade 11 september-dåden, hade tänkt tanken att man kunde använda fulltankade flygplan som bomber. Ingen trodde att någon var beredd att begå självmord genom att flyga ett plan in i en byggnad. Metoden fanns inte i de ansvariga beslutsfattarnas föreställningsvärld.

Djävulsk uträkning

Denna brist på fantasi ledde till att 3 000 människor miste livet den dagen, inklusive de som befann sig i tvillingtornen när de rasade för att de inte kunde stå emot den värme som alstrades när flygbränslet exploderade.

Allting var djävulskt uträknat för att åstadkomma maximal skada.

Efter det har frågan varit vad som skulle bli terroristernas nästa grepp. Vi har sett ett antal olika varianter. Bomber placerade i skor och kalsonger, bomber gömda i skrivare, militära vapen riktade mot oskyldiga flanörer.

Senast i raden är lastbilar som mordvapen. Det började redan 2014 i Kanada och Frankrike när personbilar användes för att köra ihjäl så många som möjligt. Men sällan med mer än ett fåtal offer.

Yrvaken reaktion

Attacken i Nice förra sommaren var den första när en körande lastbil lyckades döda riktigt många människor. Tidigare har man använt lastbilar fyllda med sprängmedel vid olika terrordåd.

Ändå har det tagit tid för samhället att få upp ögonen för denna svårstoppade metod. Yrvakenheten har varit betydande sedan Nice.

Efter 11 september infördes en rad nya säkerhetsföreskrifter för flygtrafiken för att undvika nya dåd av samma art. När det gäller lastbilar går det långsammare men efter dåden i Nice, Berlin och Stockholm lär lastbilstillverkarna försöka hitta sätt som ska stoppa någon från att obehörigen ta över en lastbil.

Snart kommer terroristerna att försöka hitta en ny metod. Något som ingen tänkt på därför att det handlar om att använda något som redan finns och förvandla det till ett dödligt vapen.

Drönarattack?

Hyra en buss, kapa en buss eller krascha ett fullsatt tåg?
Släppa bomber från drönare över torg fulla med människor? En typ av attacker IS redan ägnat sig åt i försvaret av Mosul.

Ingen vet vad det blir men garanterat kommer något nytt dödsbringande. Det finns tyvärr människor som ägnar hela sin vakna tid åt att fundera ut nya terrortekniker. De är långt mer uppfinningsrika än de i samhället som är satta att skydda oss medborgare.

Det är lite som med brottslingar. När samhället försöker täppa till tillfällena för brott så hittar de nya. När banker inte längre går att råna ägnar de sig åt internetbedrägerier istället.

Inte meningslöst

Samma sak med terrorlagarna. Sedan 2001 har lagstiftningen skärpts avsevärt i en rad länder med syfte att stoppa folk från att ansluta sig eller genomföra terrordåd. Särskilt aggressiva i detta avseende har USA och Storbritannien varit. Ändå fortsätter terrorattackerna.

Därmed inte sagt att det är meningslöst att försöka stoppa terrorn. Men det gäller att ha realistiska förväntningar på vad samhället kan göra.

Det går aldrig att få några absoluta garantier mot terror.

ARTIKELN HANDLAR OM