Toppdemokrat erkänt sexbrott mot minderårig– riskerar långt fängelsestraff

avEbba Thornéus

NYHETER

Den tidigare demokratiske ledamoten av USA:s representanthus, Anthony Weiner, har erkänt sig skyldig till sexbrott mot en 15-årig tjej uppger AP.

Weiner, som vid upprepade tillfällen ertappats med byxorna nere, riskerar nu ett långt fängelsestraff och måste registrera sig som sexualbrottsling.

– Jag har en sjukdom, men ingen ursäkt, säger han gråtandes i domstol.

Foto: Jin Lee / AP SCANPIX SWEDEN
Anthony Weiner: ”Jag har en sjukdom, men det är ingen ursäkt”.

Den tidigare demokratiske ledamoten av USA:s representanthus, Anthony Weiner, har vid upprepade tillfällen varit föremål för flera sexskandaler.

Den första avslöjades 2011, efter att Weiner skickat snoppbilder till en 21-årig kvinna på Twitter. Weiner förnekade först men tvingas sedan erkänna och lämna kongressen efter att till och med president Obama uppmanat honom att göra det.

I juni 2013, samtidigt som Weiner kandiderade till borgmästare i New York, blossade ännu en skandal upp när Weiner ertappas med att skickar snoppbilder.

Fram till avslöjandet ledde Weiner flera omröstningar men tappade totalt förtroendet bland väljarna – något som skildras i dokumentären ”Weiner”.

Skickat bild till 15-åring

Och i augusti förra året avslöjades Weiner återigen med byxorna nere efter att ha skickat en bild på sig själv i kalsonger när han ligger bredvid sin sovande son.

Bilden skickades till en 15-årig tjej avslöjade New York Post.

Nu har Weiner erkänt sig skyldig för att skickat sexuellt material till en minderårig, ett brott som kan ge ett mycket långt fängelsestraff.

Weiner har dock gått med på en överenskommelse om att inte överklaga en dom som kan ge honom mellan 21 och 27 månaders fängelse.

”Har en sjukdom”

Weiner förklarade sin skuld i domstolen och inför tonåringen han ofredat och sa att han visste att meddelandena var ”moraliskt fel och därmed olagliga”.

– Jag har en sjukdom men jag har inga ursäkter, ska en gråtande Weiner ha sagt.

Domaren förklarade även att Weiner nu behöver registrera sig som sexualbrottsling.

Samma dag kom även beskedet att Weiners fru, Huma Abedin, som är en av Hillary Clintons närmaste medarbetare, skiljer sig från maken.

Weiners dator ledde till ny Clinton-utredning

FBI började undersöka Weiner i september efter att den 15-åriga flickan berättat om hur hon och Weiner i flera månader skickat meddelanden med tvivelaktigt innehåll. Hon anklagade även Weiner för att be henne att klä av sig inför kameran.

I samband med utredningen beslagtog FBI Weiners dator, vilket enligt AP ska ha lett till upptäckten av de nya e-postmeddelandena som den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton hade skickat till Huma Abedin, Weiners fru.

Det ska i sin tur ha varit anledningen till att den tidigare FBI-chefen James Comey valde att inleda en ny utredning kring Clintons mejlhantering i slutspurten av presidentvalet 2016.

En utredning som lades ned men som Clinton menar ska ha kostat henne segern.

ARTIKELN HANDLAR OM