”Glutenöverkänsliga” mådde bäst av att äta – gluten
Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2017-05-25
Ett forskningsförsök på människor som äter glutenfritt visar något oväntat att de mådde bäst när de åt – gluten, skriver Sydsvenskan.
Det är vid Oslo universitet som en försöksgrupp satts samman för att undersöka korrelation mellan glutenfria dieter och magbesvär. 66 personer deltog i försöket – samtliga led av IBS, ”irritabel tarm”. Och alla hade kommit fram till att orsaken var proteinet gluten, varför de sedan länge åt glutenfritt.
Samtliga deltagare upplevde att de mått bättre sedan de börjat äta gluten. Under en treveckorsperiod åt de dels kost med fruktaner en vecka, dels gluten en vecka och dels en placebodiet.
I blindtestet uppstod inget samband mellan glutenkonsumtion och magbesvär. Tvärtom pekade resultatet i omvänd riktning. 27 av de 66 personerna mådde som bäst under den vecka de åt mat med gluten i.
”Utlöser symptom
Deltagarna hade ingen aning om vilken mat de åt varje vecka, och inte heller forskarna. Det enda som orsakade reella magbesvär var fruktaner – som finns i bland annat lök, kronärtskocka och vete.
– Resultaten pekar ut dem som utlösare av symtom, säger Christine Henriksen, docent i klinisk näringslära vid Oslo universitet, till Sydsvenskan.
Fruktaner är en del av kolhydratsgruppen FODMAP. De kolhydrater som ingår där bryts inte ned i tunntarmen utan först av tarmbakterierna i tjocktarmen. Därför bildas gaser i tjocktarmen, vilket enligt Sydsvenskan kan orsaka smärta.
”Glutenfri epidemi”
Men forskarna är eniga om att FODMAP-kolhydrater inte är något någon ska skära ned på utan konsultation från exempelvis en dietist. Generellt är det fiber- och näringsrika ämnen som ingår.
Nutritionsforskaren Stine Störsrud vid Göteborgs universitet säger att det pågår ”en glutenfri epidemi”. Hon menar att det handlar om en trend snarare än om något som är faktiskt bevisat.
– Varje gång en Hollywoodstjärna ger ut en glutenfri kokbok skjuter aktiviteten på Google i höjden. Budskapet är att gluten gör dig fet, dum och sjuk, medan glutenfritt gör dig smart, smal och frisk, säger Störsrud till Sydsvenskan.