Trump kallar Kim galning – och hyllar Duterte i läckt samtal

Lovade ta tag i Nordkorea om inte Kina agerar

Foto: Bullit Marquez / AP TT NYHETSBYRÅN
Filippinernas president Rodrigo Duterte.

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. President Trump skröt för Filippinernas president Rodrigo Duterte om att USA skickat två atomubåtar till Nordkorea.

Uppgifterna kommer från The New York Times som hänvisar till en läckt utskrift av ett telefonsamtal mellan de båda presidenterna.

Samtidigt diskuterade de både ledarna även diktatorn Kim Jong-Un mentala tillstånd och Trump lovade att agera om inte Kina gör det.

”Vi kan inte låta en galning med kärnvapen släppas lös”, sa Trump.

Det var under ett samtal mellan ledarna den 29 april som president Donald Trump lovordade Filippinernas president Rodrigo Duterte.

Under samtalet berömde Trump även Duterte för att göra ”ett otroligt jobb” mot landets narkotikaproblem – ett problem som regeringen enligt flera rapporter bland annat löser med att slå ned ”misstänka” på gatorna.

– Många länder har samma problem som ni, vi har alla det problemet, men vilket fantastiskt jobb du gör. Jag ville bara ringa och säga det.

9 000 människor har dödats

Tillvägagångssätt har dock fördömts av flera människorättsgrupper i världen som menar att regeringen genomför utomrättsliga avrättningar på tusentals människor utan varken arrestering eller rättegång.

Omkring 9 000 människor uppges ha dödats i Filippinerna sedan Duterte tog över som president och enligt polisen själva har omkring en tredjedel av offren skjutits av poliser i självförsvar uppger nyhetsbyrån Reuters.

När Trumps föregångare, Barack Obama, tidigare uttalade sig kritiskt om att Dutertes drogpolitik bryter mot internationella mänskliga rättigheter fick han följande svar från den kontroversielle filippinska presidenten:

– Du måste vara respektfull. Kasta inte bara ur dig frågor och uttalanden. Horunge, jag kommer att svära åt dig, sa Duterte.

”Leker med bomberna som leksaker”

Trump och Duterte diskuterade även Nordkorea varpå Trump frågade sin kollega om han ansåg att den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un var ”stabil” eller inte, varpå Duterte svarade att han tyckte han var ostabil.

– Han leker med sina bomber, sina leksaker. Det ser ut som att hans psyke inte funkar bra och att han kan bli galen när som helst, säger Duterte och tillägger att han är rädd då de är inom räckhåll för robotarna.

”Om inte Kina gör något så gör vi det”

Donald Trump konstaterade även att Kim Jong-Un har själva ”krutet” och syftande då på kärnvapenladdningar, men saknar ännu leveranssystemet.

”Alla hans robotar kraschar. Det är de goda nyheterna. Men så när han skaffar leveranssystemet...”, säger Trump enligt The Intercept som också tagit del av den läckta utskriften från det filippinska utrikesdepartementet.

Trump poängterar även att han hoppas att Kina ska lösa problemet med Nordkorea. Men om så inte så kommer USA att göra det, slår Trump fast.

”Vi kan inte låta en galning med kärnvapen släppas lös. Vi har massor av eldkraft, mer än vad han har. Tjugo gånger mer. Men vi vill inte använda den”, ska Trump ha sagt enligt utskrifterna.

Väcker frågor kring känslig information

Under samtalet ska Trump även ha sagt att USA skickat två atomubåtar till vattnen utanför Nordkorea och att man har mycket ”eldkraft” därborta.

– Vi har två ubåtar, de bästa i världen. Vi har två atomubåtar, helst vill vi inte använda dem alls, ska presidenten ha sagt enligt New York Times.

Tidningen har tagit del av samtalet genom utskrifter och enligt Reuters kommer Trumps kommentar kring ubåtarna troligtvis återigen väcka frågor kring hur presidenten hanterar känslig underrättelseinformation.

”Skulle älska att du kom hit”

Frågan väcktes under ett möte i Ovala rummet med Rysslands utrikesminister Segej Lavrov och USA-ambassadören Sergej Kislyak.

Trump ska då ha avslöjat hemlig underrättelseinformation gällande IS.

Något som möttes av kraftig kritik, men vilket presidenten själv försvarade och att han som president ”har absolut rätt att göra det”.

Avslutningsvis passade Trump även på att bjuda in Duterte till Vita huset.

– Jag skulle älska att ha dig i Ovala rummet, närhelst du vill komma, ska Trump ha sagt enligt utskriften.