Corbyn ökar i opinionen – en vecka före valet

Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Både May och Corbyn upprepade sina tidigare löften inför stundande brexitförhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU i gårdagens valutfrågning.

avTT

NYHETER

Premiärminister Theresa May utlyste nyval för att enkelt stärka den brittiska regeringens ställning inför brexit.

Tji fick hon.

Nu väntar en intensiv kampanjspurt mot en allt starkare opposition.

Chanslös var omdömet om socialdemokratiska Labour när nyvalet utlystes i april. Men efter gårdagskvällens valutfrågning i Sky och Channel 4 skiljer bara sex procentenheter mellan Labour och Konservativa partiet i den senaste opinionsmätningen.

Och Labour-ledaren Jeremy Corbyn tycks ha hittat en ny vår, 68 år gammal.

– Hans största utmaning var att försöka verka statsmannamässig. Och hans medhjälpare kommer att vara nöjda med hans insats, analyserade BBC:s politiske kommentator Ben Wright.

Till och med från de politiska motståndarna kom beröm.

"Jag håller inte med Jeremy Corbyn, men han framstod som fullständigt ärlig", twittrade Nigel Farage, mångårig ledare för EU- och invandringsfientliga Ukip.

Löften om brexit

Både Corbyn och May upprepade sina tidigare löften inför stundande brexitförhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU.

– Jag är inte redo att skriva under en dålig uppgörelse för Storbritannien. Man går inte där i avsikt att få ett avtal till vilket pris som helst, sade May.

– Vi ska se till att det blir ett avtal. Låt oss bygga en vettig relation med EU. Och vad vi inte kommer att göra är att hota EU med att förvandla det här landet till ett lågskatteparadis, lovade Corbyn.

Fattiga mot rika

Labour-ledaren har varit hårt kritiserad och stundtals hånad efter tillträdet i september 2015. Alldeles för mycket vänster och för otydlig kring brexit och invandringen har varit några av omdömena.

Nu är han ändå på väg att göra ett betydligt bättre val än vad många trodde var möjligt – mycket tack vare krav på klassisk utjämningspolitik i ett läge när inkomstklyftorna i Storbritannien ökar allt mer.

– Det här landet är allt mer splittrat mellan de rikaste och de fattiga. Man löser inte problemen genom att ignorera dem, valtalade Corbyn i tv-utfrågningen i måndags.

OPINIONSLÄGET JUST NU

SÅ FUNKAR DET: VINNAREN TAR ALLT

  • Det som står på spel är de 650 platserna i brittiska parlamentets underhus, House of Commons. Utöver det består parlamentet också av överhuset (House of Lords), men dess ledamöter är inte folkvalda.

  • Storbritannien har till skillnad från Sverige inte ett proportionellt valsystem, utan majoritetsval i enmansvalkretsar. Det betyder att vinnaren i varje valkrets – 650 stycken, precis som antalet platser i parlamentet – är den enda som representerar valkretsen. Man brukar beskriva det som vinnaren tar allt. Det funkar ungefär som presidentvalet i USA (förklarat med hjälp av en pingismatch och några söta kattungar här).