Nyheter

Åtta av tio: Sverige är ett klassamhälle

Av: 

TT

NYHETER

Åtta av tio väljare anser att Sverige är ett klassamhälle, men skillnaderna är stora mellan dem som röstar på de rödgröna respektive borgerliga partierna. Bland de rödgröna tycker 93 procent att vi lever i ett klassamhälle, medan motsvarande siffra för Alliansväljarna är 75 procent. Det framgår av en Novus-undersökning beställd av den fackliga tankesmedjan Katalys.

Stora skillnader finns också i synen på klasstillhörighet. "47 procent av arbetarna och 45 procent av egenföretagarna är stolta över sin klassidentitet. Bland tjänstemän är andelen bara 34 procent", skriver tre företrädare för Katalys på Dagens Nyheters debattsida.

Både de som röstar på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ser sig i hög utsträckning som arbetare och är stolta över sin klasstillhörighet. Hittills har S-strategin gått ut på att vinna väljare i en urban medelklass, men partiet har "inte längre råd att ta arbetarklassens stöd för givet. Att återvinna arbetarklassens förtroende är socialdemokratins guldreserv", lyder artikelförfattarnas slutsats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: