40 poliser dödade i Nepal

Publicerad:
Uppdaterad:

KATMANDU

Minst 40 polismän har dödats och fyra skadats i Nepal, uppgav Nepals inrikesdepartement på lördagen. Enligt myndigheterna ligger den maoistiska gerillan bakom.

22 poliser ska ha dödats när gerillan anföll en polispostering med totalt 24 poliser i Lamjungdistriktet, ett tjugotal mil väster om huvudstaden Katmandu. Polis och gerilla stred i över två timmar, men maoisterna var enligt en högt uppsatt tjänsteman i distriktet betydligt fler än poliserna.

Ytterligare tio poliser dödades på samma sätt nio mil norr om huvudstaden och tre andra i sydvästra delen av landet.

Den maoistiska gerillan vill upprätta en kommunistisk stat i Nepal och sedan 1996 har dess kamp krävt över 1 600 dödsoffer.

I sitt första offentliga framträdande för en dryg vecka sedan uppmanade Nepals nya kung Gyanendra rebellerna att upphöra med sina våldshandlingar och sade att regeringen skulle göra vad den kunde för att inlemma maoisterna i landets politiska system.

Men rebellerna är mycket kritiska mot kung Gyanendra, som besteg tronen sedan kung Birendra och större delen av kungafamiljen mördats den 1 juni av kronprins Dipendra. Rebellerna har uppmanat till strejk på torsdag nästa vecka i protest mot nya, hårdare säkerhetslagar som ger myndigheterna rätt att gripa alla som på något vis anses kunna utgöra ett hot mot landets säkerhet.

De senaste två veckorna har maoisterna trappat upp våldet i Nepal och de misstänks ligga bakom den bomb som i onsdags detonerade nära den nepalesiske premiärministerns residens. I torsdags kväll sprängde rebellerna ett teletorn så att telefonförbindelserna i landet stördes.

I fredags kväll exploderade en bomb på en biograf i utkanten av Katmandu. Den maoistiska gerillan tros ligga bakom även det dådet.

TT-AFP ( )

Publicerad: