Kända rånare greps för polismordet

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter nio år kan rånet i Högdalen vara löst

Två kända rånare, 30 och 32 år, har gripits misstänkta för polismordet i Högdalen.

Polismannen Leif Widengren mördades under ett rån av en värdetransport till posten.

De gripna tillhör den ökända "Ringenligan" i Stockholm och är tidigare dömda till långa fängelsestraff för grovt rån.

I dag beslutar åklagaren om männen ska begäras häktade.

Under de senaste veckorna har utredningen i det ouppklarade polismordet i Högdalen accelererat. Till slut ansåg kammaråklagare Ronnie Jacobsson att bevisen var tillräckliga för ett gripande.

En av dem greps i går förmiddag i Landskrona och den andre nära Stockholm.

Båda är i dag anhållna misstänkta för mord, grovt rån och människorov i Högdalen den 17 februari 1992.

Vid rånet i Högdalen deltog fyra maskerade män och flera kommer sannolikt att gripas inom kort. En man som tidigare förhörts om polismordet är död.

De två som nu sitter anhållna är gamla barndomskamrater.

Hyrde lägenhet av Brödraskapets ledare

De har rört sig i samma kretsar och är kroppsbyggare. De har själva berättat att de under planeringen av ett rån mot en värdetransport bott tillsammans i Nacka söder om Stockholm.

De hyrde lägenheten av mannen som senare blev president i den kriminella organisationen Brödraskapet. Det var i den lägenheten de planerade kuppen mot en värdetransport den sjunde augusti 1992 i Ringens affärscentrum på Södermalm.

Bytet blev 1 438 450 kronor.

Bara sju månader tidigare sköts polismannen Leif Widengren ihjäl under ett värdetransportrån.

Likheterna mellan de två grova rånen kan vara en av förklaringarna till att polisen sannolikt är på väg mot ett genombrott i utredningen om polismordet i Högdalen.

I båda fallen har maskerade rånare väntat på en värdetransport och de kände till transportens rutiner.

När Securitas två vakter kom till Ringen tvingades de att under vapenhot lämna ifrån sig flera säckar med pengar. Två skott avlossades med en AK 4, men ingen människa kom till skada den gången.

Samma vapen som vid polismordet

Vid en husrannsakan i en sommarstuga i Saltsjö-Boo två månader efter Ringenrånet hittade polisen en AK 4, fem magasin, en pistol, tårgasspray, ammunition till en kpist, handgranater och krutstubin.

Exakt samma typ av militärt automatvapen hade sju månader tidigare använts när Leif Widengren sköts ihjäl i Högdalen.

Den 30-årige mannen dömdes efter rånet i Ringen till sju års fängelse för bilstöld, grovt rån, försök till grovt rån av en värdetransport i Saltsjöbaden, förberedelse till grovt rån och häleri.

Den 32-åringen mannen dömdes för samma brott och sex års fängelse.

Under utredningen av polismordet har polisen granskat och kartlagt förbrytare som kan kopplas till mordet i Högdalen. Men kopplingen till polismordet har saknats.

Polisen säger inte vad som ligger bakom gripandet, men enligt vad Aftonbladet erfar så fick polisen för en tid sedan ett tips om en vapenstöld och uppgiftslämnaren påstod att det vapnet kunde sättas i samband med polismordet.

De båda gripna männen har fått var sin advokat, Peter Althon och Åke Broné.

Åklagare Thomas Lindstrand beslutar under dagen om han ska begära att männen häktas, häktningsförhandling måste hållas senast fredag klockan 12.

Lennart Håård Inga-Lill Hagberg

Publicerad: