Grattis Hanna 110 år

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon fyller hon 110.

Hanna Eriksson i Söderköping är en av Sveriges äldsta.

Och enligt personalen på äldreboendet är hon piggast på avdelningen.

Hanna Eriksson har upplevt tre sekel och fyra kungar. Hon föddes 1891 på en liten gård i Långlet i Dalarna. Som 16-åring började hon arbeta på ammunitionsfabriken i Karlsborg. Sedan slog kärleken till. Hon gifte sig, födde två barn och blev hemmafru.

Nu bor Hanna Eriksson på ett äldreboende i Söderköping i Östergötland. Hanna skulle kunna vara mamma till många av de andra på ålderdomshemmet. Medelåldern ligger kring 90. Själv fyller hon 110 i morgon och är bland de äldsta i landet. Elsa Moberg i Stockholm fyller 112 i sommar och toppar listan.

Har slängt bort glasögonen

Hanna Eriksson är helt frisk, bortsett från lite ålderskrämpor. Och glasögonen - dem har hon gjort sig av med. Hon behöver dem inte längre.

Hannas knep för att bli gammal är enkla. Sunda levnadsvanor med motion, mängder av mjölk, men varken kaffe eller cigaretter.

- Hon har varit väldigt rörlig, cyklat och åkt moped. Det dröjde länge innan hon slutade med mopeden, säger sonen Sven Eriksson, 82.

Hörseln är desto sämre. Hanna hör nästan ingenting och pratar väldigt sällan. Sven Eriksson får ofta skriva ner frågor till sin mamma på ett papper. Och ibland får han svar på tal.

- Jag sa att "nu börjar mamma bli gammal". "Tror du?" svarade hon.

Äldst i världen är Jeanne, 122 år

Hannas liv i korthet

Anna-Maria Wiklund

Publicerad: