Nyheter

Nytt köldrekord i natt: - 43,1 grader

NYHETER

Bilar startar inte, stolsliftar stängda, vattenledningar fryser

Kallt - kallare - svinkallt.

Kylan breder ut sig över landet.

I byn Storbo i Idre kröp kvicksilvret i natt ner till -43,1 grader och Svealands gamla köldrekord från 1897 spräcktes.

– Det har varit tufft i natt, säger Lars Ekstrand på Mon Gård i Storbo till Aftonbladets nätupplaga.

Sverige fryser. Det blir fortsatt mycket kallt i större delen av landet under det närmaste dygnet. Överallt i Sverige är det kallare än normalt i februari månad.

Värst infrusna är de som bor i byn Storbo, tre mil väster om Idre. Där fick byborna uppleva den kallaste natten i februari månad på 104 år i Svealand.

I februari 1897 huttrade Särna-borna i 43-gradig kyla. I natt slogs rekordet med en tiondels grad.

"Bilarna går inte igång"

Lars Ekstrand driver Mon gård, en turistanläggning med ett 50-tal stugor, det första han gjorde i morse var att kontrollera dem.

– Vattnet har frusit i några av våra stugor men lyckligtvis kan det repareras. Bilarna går inte i gång utan man får rycka i gång snöskotern och ta sig till affären, säger Lars Ekstrand.

"Hundarna går på tre ben"

Djuren på den gamla fjällgården gillar inte heller kylan:

– Hundarna går på tre ben idag, en tass i taget. Hästar, får, ankor och gäss håller sig inomhus, säger Lars Ekstrand.

I byn där det bor ett 20-tal personer är det öde och tyst idag. Folk sitter i sina stugor och eldar. Går man ut blir det kortare stunder.

– Man känner i både näsa och hals att det tar emot när man andas, säger han.

Stolsliftarna stängda

På skidanläggningen Idre fjäll, tre mil från Storbo, är skidbackarna öppna trots kylan. Sex liftar av totalt 32 går som vanligt.

– Bara stolsliftarna är stängda. Blir det något fel på dem är det livsfarligt i kylan, säger en receptionist på Idre fjäll. Vi har också varnat gäster med barn att inte gå ut i kylan, det blir så lätt frostskador.

Hotellet har för närvarande en hel del gäster som fått ändra sina planer att åka hem eftersom deras bilar inte startar. Bärgaren vill inte åka ut - det är för kallt.

Folk i skidbackarna

Trots det finns det en del folk i skidbackarna:

– Vill folk åka skidor så ska inte vi stoppa dem. De få som åker i dag gör det i intervaller, folk är förnuftiga, säger Torbjörn Wallin, marknadschef på Idre fjäll.

Meteorologen på SMHI vill inte avråda människor i de kölddrabbade områdena från att vistas utomhus. Däremot finns det vissa saker att tänka på.

– Man ska inte röra sig hastigt. Om man cyklar till exempel kan man frysa sönder och få köldskador, säger Mats Larsson, meteorolog på SMHI.

När blir det mildare?

– Under det närmaste dygnet är det kallare än normalt i hela landet. Men kylan lindras redan under natten mot måndag. Ett snöområde som börjar över Sydsverige rör sig långsamt upp över stora delar av landet och det innebär ett rejält väderomslag. Det blir varmare i hela landet i mitten av den kommande veckan, säger Mats Larsson.

Annika Sohlander

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter