Världen hyllade Bush som vinnare i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sedan drogs gratulationerna tillbaka

Det jämna valet i USA skapade stor förvirring runt om i världen under onsdagsmorgonen.

När amerikanska tv-stationer kablade ut nyheten att George W Bush vunnit sattes tidningarnas tryckpressar i rullning och gratulationstelegrammen från världens ledare började strömma in.

Under en timme i morse svensk tid trodde världen att valet var avgjort. Även vicepresident Al Gore, som till och med ringde upp Bush för att gratulera.

Men han var inte ensam om att reagera för fort.

Flera av världens ledande tidningar tryckte upp extraupplagor, som man strax efteråt var tvungna att dra tillbaka.

Även flera utländska ledare lite väl snabba med att uttala sig - bland dem Sveriges statsminister Göran Persson, som öppet beklagade det som då troddes vara Bushs seger.

- Gore är en person som jag tycker står för en modern vänsterinriktad politik, sa Persson.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi hann även han kommentera Bushs seger. Han meddelade att han såg mycket fram emot att samarbeta med Bush, uppger Reuters.

Övriga EU-ledare låg lågt, av fruktan för att upprepa misstagen från 1992. Då uttalade EU-gruppen starkt stöd för George Bush, för att sedan se Bill Clinton vinna valet.

Även Sydkoreas ledare Kim Dae-Jung var snabb på att reagera. Han hann få iväg en gratulation till Bush innan segern drogs tillbaka.

Dae-Jung uttryckte samtidigt en oro för att försoningsarbetet med Nordkorea skulle bli lidande med en mer konservativ president vid makten.

Den brittiske utrikesministern Robin Cook var mer försiktig i sina kommentarer om vem som hade segrat.

- Jag gratulerar Bush, om det verkligen är bekräftat att han vunnit, sa han till AP.

I Tyskland hade Gerhard Schroeder planerat en presskonferens, men den ställdes in i väntan på det definitiva resultatet.

Många människor runt om i världen reagerade kraftigt över det stora misstag som de amerikanska tv-kanalerna begick genom att utropa Bush till vinnare för tidigt.

- Hur kan de vara så tanklösa, sa hotellchefen Jennifer Chung till AP.

- Ett sådant misstag kan förlåtas i Hong Kong men inte i ett så stort land som USA.

Andreas Alfredsson

Publicerad: