Partikollegans hårda attack mot Trump

avSebastian Laneby

I ett hårt tal riktat mot USA:s president Donald Trump öste den republikanska senatorn Jeff Flake floder av kritik under onsdagen.

Han jämför Trumps retorik gentemot nyhetsförmedlarna i landet med hur den sovjetiske diktatorn Josef Stalin såg på sina fiender.

– En amerikansk president som inte tål kritik, som ständigt måste avleda och förvränga, distrahera och hitta någon annan att skylla på – det är en väldigt farlig väg, säger Jeff Flake.

1 av 2

Den republikanska Arizona-senatorn Jeff Flake gick under onsdagen till hårt angrepp mot sin partikollega, president Donald Trump.

Efter att Trump twittrat om flera av USA:s nyhetsmedier som fiender – brann det till rejält hos Flake.

”Fake news-medierna (New York Times, NBC News, ABC, CBS och CNN) är inte mina fiender, de är fiender för det amerikanska folket”, skrev Trump.

Jämför Trump med Stalin

Under talet i senaten jämförde Flake presidentens retorik med den sovjetiske diktatorn Josef Stalins.

– Det är ett bevis på förutsättningen för vår demokrati att vår president använder ord som användes av Josef Stalin för att beskriva sina fiender, sa Flake, rapporterar CNN.

– En amerikansk president som inte tål kritik, som ständigt måste avleda och förvränga, distrahera och hitta någon annan att skylla på – det är en väldigt farlig väg. Och en kongress som inte utövar kontroll över presidenten bidrar till faran.

”Då är vi förlorade”

I talet fortsatte Flake att berätta om förhoppningarna med 2018.

– 2018 måste bli ett år då sanningen tar ställning mot krafter som vill försvaga den. Om vi äventyrar sanningen för vår politiks skull, är vi förlorade.

– Oavsett hur kraftull, ingen president kommer någonsin kunna dominera över objektiv verklighet.

Vita husets svar: Vill ha uppmärksamhet

Vita huset svarade på Flakes tal senare under kvällen.

– Han kritiserar inte presidenten för att han är emot förtryck, han kritiserar presidenten för hans svaga röststöd och för att han letar efter lite uppmärksamhet, sa pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders.

Tidigare, i oktober 2017, meddelade Jeff Flake att han inte ställer upp för omval. Skälet är att han är besviken på hur politiken i USA har utvecklats.

– Jag har barn och barnbarn att stå till svars inför, så herr president: Jag kommer inte vara medskyldig eller tyst, sa han då och fortsatte:

– Om jag har varit kritisk så är det inte för att jag njuter av kritisera presidenten, det är för att jag anser att det är mitt ansvar att göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM