Rakhmat Akilov åtalas för terrorattacken på Drottninggatan

Av: Adam Westin, Ebba Thornéus, Eric Tagesson, Gustaf Tronarp, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Rakhmat Akilov räknade med att dö i terrorattacken på Drottninggatan.

I stämningsansökan framkommer att han erbjudit sig att utföra ett terrordåd åt IS – och han hade kontakt med personer inifrån lastbilen.

– Han ville straffa Sverige för att vi deltar i den globala koalitionen mot IS, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, åtalar Rakhmat Akilov för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

– Mitt mål är att han aldrig ska kunna röra sig fritt i vårt samhälle igen, säger Hans Ihrman på en pressträff.

”Det var jag som körde lastbilen”

Fem människor dog och 14 skadades i terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Åklagaren inledde pressträffen med att uttrycka sitt djupaste deltagande till alla familjer som fått lida på grund av handlingen.

”Det var jag som körde lastbilen” var det första som Rakhmat Akilov sa när han greps, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Bilderna inifrån lastbilen

Två fredagar före attacken på Drottninggatan, den 17 samt 24 mars 2017, fotograferade Rakhmat Akilov på Drottninggatan, bilder som hittades i hans mobil. De tekniska utredningarna kommer sannolikt ha stor betydelse.

– Valet av veckodag är sannolikt planerat. Han hade rekognoserat i Stockholm tidigare på just fredagar. Han har varit intresserad av vissa platser, dagar och tidpunkter, säger Hans Ihrman.

Man har också funnit minst en bild som Akilov tagit inifrån lastbilen, som han skickat till en icke identifierad person. Enligt åtalet föreställer bilden Adolf Fredriks kyrkogata, och är taget strax innan han gasar mot Drottninggatan.

Googlade ”gay club”

Det har framkommit att Rakhmat Akilov erbjudit sig att utföra ett terrordåd för IS, och att han haft kontakter med radikaliserade personer utanför Sverige från och med januari 2017.

Han har även googlat på bland annat ”gay club” och olika båtturer, vilka åklagaren framhåller som potentiella attentatsmål.

– Han ville straffa Sverige för att vi deltar i den globala koalitionen mot IS, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Ville dö i attentatet

IS har dock aldrig tagit på sig terrordådet i Stockholm.

Säpo uppger att man inte hade någon information om attentatet innan det skedde, även om man haft ”vissa underrättelser” om Rakhmat Akilov.

Rakhmat Akilov hade för avsikt att dö i attentatet när bomben i förarhytten detonerade, enligt Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen.

– Han hade tänkt att han inte skulle överleva, säger Christer Nilsson.

Utredningen får beröm

Tack vare övervakningskameror och allmänhetens hjälp kunde Akilov gripas i Märsta cirka fem timmar efter dådet.

– Ett omfattande och framgångsrikt utredningsarbete, säger Christer Nilsson på NOA.

Brottsplatsen är 1 063 meter lång, konstaterar Christer Nilsson. Under tiden före attentatet bodde Rakhmat Akilov i Vårberg.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem berömmer polisutredningen och åklagarnas arbete.

– Det är sällan man ser en sådan väl genomarbetad produkt. All heder åt åklagarna, säger han till TT.

Enorm förundersökning

Förundersökningen är 9 000 sidor lång och det finns 155 målsägande som på olika sätt blivit utsatta för brott.

Sedan den 11 april sitter Rakhmat Akilov häktad misstänkt för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Vid häktningsförhandlingen erkände sig Rakhmat Akilov skyldig till terroristbrott.

Rakhmat Akilov, 39, är född och uppvuxen i staden Samarkand i Uzbekistan och är uzbekisk medborgare.

Akilov ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014 men fick avslag, även efter att ha överklagat. I februari 2017 överlämnades utvisningsärendet av Rakhmat Akilov till polisen. Akilov blev papperslös, gick under jorden och levde som gömd under tiden fram till attentatet.

Sagt sig tillhöra IS

Akilovs fyra barn bor kvar i staden Samarkand. Akilov är separerad från sin fru, som uppges jobba i Turkiet.

I förhör ska Rakhmat Akilov ha sagt att han är muslim och tillhör terrorsekten IS. Enligt 39-åringen ska ”ordern” om attentatet på Drottninggatan ha kommit direkt från terrorgruppen IS, men varken IS eller någon annan extrem organisation har tagit på sig dådet.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

1 av 17 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Åklagaren Hans Ihrman anländer till en pressträff om den omfattande utredningen i Polishuset i Stockholm. Rakhmat Akilov åtalas för bland annat terroristbrott och försök till terroristbrott.
Publicerad:

LÄS VIDARE