Bilden växer fram – så blev Akilov terrorist

1 av 27

avErik Wiman, Staffan Lindberg

NYHETER

Rakhmat Akilov utförde terrorattentatet på Drottninggatan som en hämnd i IS namn.

I förhör pratar han själv om sin förvandling till terrorist och om sin extrema tro.

– Enligt min religion så fort jag sprängt mig så kommer jag i händerna på änglarna från paradiset.

En ensam och desperat man som tror att han ska få Guds förlåtelse genom att döda oskyldiga människor. Bilden av Rakhmat Akilov växer fram i det förundersökningsprotokoll som nu är offentligt. Men de extremistiska tankarna tycks ha fått fäste successivt under lång tid. När Aftonbladet mötte den misstänkte terroristens bror i hemstaden Samarkand i Uzbekistan i våras hade denne svårt att tro på terroranklagelserna och att gärningen skulle ha religiöst motiv.

– Jag förstår ingenting av det där. Det finns inga religiösa personer i vår familj, ingen som kan ha inspirerat honom.

– Jag hade ingen aning om att han blivit mer religiös. Han har aldrig varit det. Hans barn är inte det. Den enda kopplingen till religion är att han som barn fick lära sig att läsa Koranen på arabiska.

Allt mer hatisk

Av polisutredningen framgår det att Rakhmat Akilov redan under 2014 började att söka efter videor med IS-propaganda på internet. I polisförhör säger Akilov själv att det var Sveriges engagemang mot IS som fick honom att bli allt mer hatisk:

– För varje person som dödas i Islamiska staten kommer Sverige att stå till svars för, genom sådana mord och terrordåd och oroligheter.

”Kommer till änglarna”

I krypterade chattar har Akilov sökt bekräftelse och råd av ett 20-tal sympatisörer med terrororganisationen IS. Han ger intrycket av att själv vara osäker och ser sitt eget liv i Sverige som ett misslyckande. Han spekulerar om det kan vara Gud som straffar honom och frågar vid ett tillfälle om han kommer att få Guds förlåtelse genom att döda otrogna och blir martyr.

I förhören återkommer han till sin tro på att jihad kommer att placera honom i paradiset.

– Alltså enligt min religion så fort jag sprängt mig så kommer jag i händerna på änglarna från paradiset. Och de tar mig till
guds träd och i skuggan av det där trädet väntar vi på återuppståndelsens dag.

Anklagar Ikea

Redan för två år sedan ska Rakhmat Akilov enligt egen utsago ha börjat ta ställning mot att Sverige ingick i den internationella allians som deltar i kriget mot IS i Irak. I förhören pratar han om att Ikea ska ha skänkt pengar till kampen mot IS.

– De betalade pengar. Det är bara en del. Och andra delen det är att era militärer de skickar ju folk till Kurdistan för att lära dem hur man minerar och hur man min-röjer på områden som tillhör Islamiska staten.

Ville svära trohet

Det var för drygt ett år sedan som Akilov på allvar började att planera ett terrorattentat. Han tog då en kontakt via chattverktyget Telegram och frågade en IS-sympatisör hur man svär trohet till ”kalifatet”. Undan för undan blev chattsamtalen allt mer frekventa tills Akilov stod i regelbunden kontakt med ett 20-tal olika personer i den jihadistiska miljön.

Enligt Akilov hade han flera kontaktpersoner, så kallade kuratorer, inom IS.

– Alltså en kurator det är en person som förklarar sanningen för sådana som är för Islamiska staten och som riktar deras handlingar mot terrordåd.

Diskuterade terrormål

Med sådana personer diskuterade han lämpliga mål för ett terrorattentat i Stockholm. Han föreslog bland annat synagogor, nattklubbar och turistfärjor. Vissa mål fick han godkänt för, men inte alla, bland annat Hötorget.

– Där fick jag ett nej på att utföra terrordåd eftersom det var väldigt glest mellan personerna där. Det fanns inte så mycket folk där.

Till sist, tre dagar före attacken, avslöjade Akilov sitt slutliga mål. I en chatt skickade han en bild på Drottninggatan och skrev:

”Jag planerar denna gatan, den är 3 kilometer lång och det är bara folk där.”

Det här är Rakhmat Akilov 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM