Nyheter

De jobbar som slavar för H&M

NYHETER

"Vi får inte ens gå på toaletten utan lov"

Aftonbladet kan i dag avslöja hur H&M utnyttjar textilarbetare i Kambodja som arbetar under slavliknande förhållanden.

Frilansjournalisten Carina Carlström har för Aftonbladet rest runt i Kambodja till åtta fabriker som syr kläder åt svenska klädjättar. Hennes rapport avslöjar en förnedrande och utfattig verklighet bakom våra lågpriskedjor.

- Arbetarna vill att klädköparna i Sverige ska veta hur verkligheten ser ut. Och sätta press på de svenska klädkedjorna att äntligen se till att de uppförandekoder som de garanterat i tre år genomförs nu, säger Carina Carlström.

PNOM-PENH. För en skjorta som Long Sokhim sytt betalar du 98 kronor i H&M:s butik.

Det är en veckolön för henne. För den sliter hon barfota 14 timmar om dagen. Skor bestraffas med böter motsvarande tio kronor.

- Vi får inte gå hem ens vid sjukdom. Det händer ofta att arbetare svimmar på fabriksgolvet, berättar Tes Rothana, 20.

På fabriken Vivatino Sign berättar textilarbetarna att kravet på övertidsarbete är konstant. Den som vägrar får en varning.

Varningar utdelas också om maskinen går sönder, om det ligger tygrester runt maskinen eller om chefen hittat fem syfel.

Toalettbesök får ta högst fem minuter och arbetaren måste först lämna sitt id-kort till chefen. Längre toalettbesök ger en varning. Efter tre varningar faller domen - avsked.

- Ledningen hittar alltid någonting att anklaga oss för. Det är mycket smutsigt och dammigt på fabriken så vi måste bära mask. Om vi försöker ta av den för att få lite frisk luft måste vi böta, berättar en 18-årig flicka som vill vara anonym av rädsla för avsked.

Sliter 14 timmar om dagen

Flickan har sytt t-shirtar för H & M i tre månader. Hon saknar anställningskontrakt och känner inte till att företaget ska ha någon uppförandekod.

- Som det är nu skulle chefen säga upp oss om vi engagerade oss fackligt, berättar hon.

På Universal-fabriken har Un Sophal, 20, sedan början av året jobbat med en illa fungerande gammal stickmaskin för att sy gråa, blåa och svarta ribbstickade polotröjor åt H & M.

- Vi får betalt per dussin. Ibland är maskinen sönder en hel dag. Då tjänar jag inte ett öre, trots att jag sliter från sju på morgonen till nio på kvällen, säger han.

Får stryk om de kritiserar chefen

Sophal är mager, har matta ögon och mycket tunn röst. Han är ofta sjuk, nyligen var han hemma i byn med tyfoidfeber. Fabriken betalade inte någon medicin, säger han, trots att lagen kräver det.

Någon uppförandekod som garanterar att lönen räcker till mat och medicin har Sophal inte hört talas om.

- I förra veckan avskedade de fyra killar som vågade begära löneförhöjning. Och den som vågar kritisera cheferna får stryk av gängmedlemmar efter arbetet, säger han.

Maskinerna ger dem elstötar

På Huiying Enterprises Cambodia Co ltd berättar de anställda att minimilönen är cirka 450 kronor i månaden och övertidsersättningen 300 riel (78 öre) i timmen - en fjärdedel lagstadgad minimi-nivå. För den summan sliter de barfota i den heta fabrikslokalen, detta trots att maskinerna ger dem elstötar via golvet.

- Men om jag bär skor får jag böta en dollar, berättar Long Sokhim, 21, som tvingas sy 200-300 plagg om dagen.

- Annars får jag en tillsägelse. Det finns inte ens tid för toalettbesök, och går jag på toaletten måste jag först skriva upp mitt namn.

Sokhim, som fått andningsproblem av jobbet, går med på att intervjuas i smyg.

- Sex-sju arbetare i månaden avskedas eftersom mellancheferna får 30 dollar för varje nyrekrytering de gör, säger hon.

Liknande historier berättas av de anställda på den stora textilfabriken Hung Wha: mellanchefer tjänar extra bonuspengar på att avskeda folk. Textilarbetarna, som ofta tvingats köpa en anställning, kastas ut från fabriken utan anledning eller skyddsnät.

20-åriga Tes Rothana har arbetat på Hung Wha i ett år och pekar i H & M-katalogen ut flera plagg som hon sytt upp: en skjorta som i Sverige säljs för 98 kronor (en klädarbetares veckolön), en jeansklänning, vita och rosa trosor, en barnsnickarbyxa.

- Det här randiga linnet minns jag exakt, säger hon och pekar på sidan 16 i katalogen.

Tes Rothana berättar att hon måste stå upp och jobba hela dagen och ofta blir illamående - men det är först när man svimmat som man får gå hem.

Nödutgångarna är låsta

Några hjälpmedel existerar inte, enligt Tes Rothana. På fabriken finns varken masker eller hands-kar - och nödutgångarna är låsta.

Chen Ra, 25, har sytt för det svenska klädföretaget sedan hon blev mamma för fyra år sedan. När Aftonbladet träffar henne har hon precis deltagit i ett fackligt möte om säkerhet och arbetsrätt.

Hennes lön är ungefär 350 kronor i månaden, 100 kronor under minimilönen, och cheferna på

fabriken Shingtex förnedrar arbetarna, berättar hon.

- De kallar oss dumma, tröga och galna.

Kvinnorna tappar håret

Arbetsmiljön hon beskriver överensstämmer inte med H & M:s uppförandekod:

Det finns varken mask eller handskar och temperaturen är så hög att kvinnorna tappar håret.

Skor är förbjudna trots att arbetarna får elstötar när de är barfota. Gravida kvinnor måste arbeta ända fram tills de får sammandragningar och i stället för den lagstadgade semestern på 18 dagar får arbetarna 400 kronor.

- Jag har aldrig fått se några regler eller någon uppförandekod, säger Chen Ra.

1998 anklagades H & M av Permanent People"s Tribunal, den internationella folkdomstolen, som uttalar sig mot olika former av politiskt och ekonomiskt förtryck.

Anklagas för barn- och slavarbete

Domstolen ansåg att H & M använde uppförandekoden enbart som försäljningstaktik och bröt mot reglerna för minimilöner, arbetstider, arbetsmiljö, rätten till fackföreningar och mot förbuden mot barn- och slavarbete.

H & M har försvarat sig med att kontrollerna på fabrikerna blivit strängare.

H&M bryter mot sina egna regler

AFTONBLADET AVSLÖJAR

Carina Carlström , Britt Peruzzi

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter