Så levde Bjärred-familjen före morden

Föräldrarna tog ett gemensamt beslut att döda sina barn.

Det framgår av det självmordsbrev som polisen fann i huset i Bjärred.

Anledningen var barnens sjukdom som förvärrats.

I mars 2016 hölls den första elevhälsokonferensen.

Det gällde 14-åringen och närvarande var skolans rektor, en specialpedagog, en mentor, skolpsykolog och en av föräldrarna.

Vad som exakt avhandlades på mötet är sekretessbelagt men bara två månader senare hölls en ny konferens för att förbereda skolstarten i sjunde klass på en ny skola.

Ordnade vilrum

Inför högstadiet ville flickan gärna gå i skolan och man diskuterade en lösning med ett vilrum i beredskap när ljuden och störningarna blev för mycket.

Man beslutade att hon skulle avstå från hemkunskap, idrott, musik och moderna språk för att kunna koncentrera sig på kärnämnena svenska, matte, SO, NO och engelska samt bild eftersom hon brann för de estetiska ämnena.

Under konferensen pratade man om hur hon skulle klara antagningskraven till gymnasiet.

Hennes pappa och skolsköterskan skulle tillsammans informera hennes klasskamrater om situationen.

Lillasystern drabbad

I maj 2017, vid skolårets slut, hade det visat sig att 14-åringen inte orkade med skolmiljön, trots viljan och trots skolans anpassning. Istället hade hon undervisats hemma i skolans regi och så skulle det fortsätta i åttonde klass med fyra tillfällen i veckan.

Om orken fanns skulle hon försöka komma till skolan för att ha laborationer.

Två veckor senare, i juni, hölls en ny elevkonferens men nu angående lillasystern.

Föräldrarna misstänkte att hon led av samma sjukdom även om diagnosen inte var fastställd ännu.

Nu handlade det om att förbereda sig för hennes skolgång på ett liknande sätt.

Ambitiös

Skulle 11-åringen inte orka med skulle idrott och elevens val strykas först. Ett rum skulle inredas till vilrum och skulle det bli tvunget med hemundervisning skulle den samordnas med storasysterns skola.

Hon beskrivs i protokollet som en social och ambitiös elev som inte vill komma efter i skolarbetet.

På hösten 2017 beslutades om fortsatt anpassad studiegång för båda systrarna.

Mamman, högutbildad som sin man och också något av en expert inom sitt område, var inte särskilt aktiv på sociala medier men engagerade sig i ett upprop för bevarandet av Gottfries Clinic, en klinik som specialiserat sig på patienter med ME/CFS, ofta kallat ”kroniskt trötthetssyndrom”.

Knackade på dörren

Tisdag den 9 januari, första skoldagen efter jullovet, kom den lärare som skulle ha lektion med flickorna till huset och knackade på. Ingen öppnande, vilket var en smula förvånande men inte alarmerande.

– Vi har haft så regelbunden kontakt så jag kände ingen oro. Lärarna var där hemma och hade undervisning så jag fick feedback från dem, sa rektor Margareta Strand Karlsson i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Hon har också berättat att skolan försökt stötta familjen som ”befann sig i djup kris och plågades av sina omständigheter”.

– Det är ju väldigt ovanligt att en familj har två barn med den här diagnosen som vi också har läkarintyg på, sa hon i en annan intervju med Aftonbladet.

När läraren knackade på dörren till huset i Bjärred var hela familjen redan död.

”Kände oro”

Bara ett par timmar senare bröt sig polisen in sedan de larmats av pappans chef. Den plikttrogna och ordentliga mannen skulle ha hållit i en viktig konferens men dök aldrig upp och svarade inte heller på vare sig telefonsamtal eller sms, en oerhörd avvikelse mot hans normala beteende, enligt chefen.

– Jag sa att jag kände oro och ville efterlysa en hel familj, har chefen berättat.

I huset fann polisen fyra döda kroppar och ett förklarande brev:

”Anledningen som beskrivs i brevet var att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Brevet var undertecknat av båda föräldrarna”, skriver polisen på sin hemsida.

När förundersökningen blir klar kommer den att läggas till handlingarna eftersom de misstänkta är döda.

Publisert:

LÄS VIDARE