"Vrakdelarna kommer från olycksplanet"

avErik Wiman, Mira Micic, David Nannini Nilsson

NYHETER

Flygplanet har lokaliserats

1 av 3
Flygplan patrullerar området där man tror att vraket efter planet kan finnas. De första fynden av flytande flygplansstolar tyder på att man funnit platsen.

Vrakdelar som hittats i Atlanten kommer från det försvunna Air France-planet.

Det bekräftade Brasiliens försvarsminister sent ikväll.

Nu söker flygvapnet efter kvarlevor från passagerarna ombord på katastrofplanet.

Brasilianska flygvapnet uppgav tidigare i dag att små vita vrakdelar – som kan vara av metall – och en flygstol, har upphittats i Atlanten.

Strax innan midnatt bekräftade Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim, att dessa kommer från den försvunna Airbus A330-220 som havererade i Atlanten natten till i går, uppger AP.

Enligt honom innebär det att planet kraschade i ett område som ligger flera hundra kilometer nordöst om ögruppen Fernando de Noronha i Atlanten.

Två fyndplatser

Tidigare idag uppgav det brasilianska flygvapnet ska flygbränsle ha observerats på två olika platser i havet – på 55 kilometers avstånd från varandra, cirka 650 kilometer til havs.

Enligt Nelson Jobim påträffades vrakdelarna inom ett fem kvadratkilometer stort område där planet troligen hamnat i havet. De största djupen i det aktuella området i Atlanten omkring 4 700 meter.

En flytväst ska också ha påträffats i vattnet vid den förmodade olycksplatsen, men chansen att hitta överlevande bedöms som försvinnande små.

Piloterna som letar i området har inte funnit några livstecken, uppger Sky News.

Flygvapnets högsta prioritet är att hitta planets två ”svarta lådor” som kan avslöja vad som hände vid olyckstillfället. Lådorna lagrar all flyginformation under 30 dagar.

Hård turbulens

Enligt haveriutredare i Frankrike ska planets "svarta lådor" kunna klara trycket på djupt vatten och sända ut signaler i omkring en månad, uppger nyhetsbyrån AFP

Platserna där föremålen har påträffats tyder på att planet kan ha lyckats vända om efter att piloterna slagit larm om hård turbulens.

– Möjligtvis har piloterna försökt ta sig till Fernando de Noronha, men det är bara en hypotes säger flygvapnets talesperson Jorge Amaral.

Fynden har inte tagits upp ur vattnet än. Brasiliens försvarsminister uppger att tre handelsfartyg befinner sig i området och att den brasilianska marinens första fartyg kommer att anlända dit tidigt på onsdagen.

Ett franskt forskningsfartyg, utrustat med miniubåtar är också på väg dit.