Soldater ihjälskjutna på Nordirland

avLinda Hjertén, TT-AFP

NYHETER

Real IRA tar på sig ansvaret

Foto: Scanpix

Gärningsmännen väntade i en bil.

När soldaterna gick ut för att hämta de pizzor de beställt öppnade attentatsmännen eld med automatvapen.

Två brittiska soldater dog och minst fyra personer fick svåra skador.

Nu tar en utbrytargrupp från IRA på sig ansvaret för attacken.

Det var i går kväll som ett 40-tal skott avlossades mot ett ingenjörsförband vid Masserene nordväst om Belfast. Gärningsmännen sköt först en salva från långt håll. Sedan gick de fram till de liggande offren och sköt dem igen.

Två soldater dog och fyra personer skadades, bland dem de två pizzabuden, 19 och 32 år gamla, som var där för att leverera pizza till förläggningen.

Angreppet skedde med automatvapen på ingenjörsförbandets högkvarter vid Masserene nordväst om Belfast på lördagen.

Vem som sköt var först oklart, men under kvällen tog Real IRA, en utbrytargrupp ur IRA, på sig ansvaret.

Kollaboratörer

En representant för gruppen ska ha ringt till den Dublinbaserade tidningen Sunday Tribune, uppgett ett kodord och sagt att gruppen stod bakom attacken. Gruppen bar ansvaret för dådet i Omagh 1998, då 29 människor dödades, främst kvinnor och barn.

– En man som sade att han var representant för South Antrim-brigaden inom Real IRA tog på sig ansvaret för attacken, berättar tidningsreportern Suzanne Breen, som mottog samtalet, för BBC.

Mannen bad inte om ursäkt för attacken, inte heller för att ha skadat två pizzabud som han kallade ”kollaboratörer till den brittiska styret i Irland”.

– Han sade att fler detaljer om attacken kommer att ges under de närmaste dagarna.

Området var förskonat

Dådet har väckt farhågor om en repris på Nordirlands våldsamma förflutna. Området har annars varit huvudsakligen förskonat i åratal sedan förra premiärministern Tony Blair mäklat fred där. Men nu fruktar många att terrorn är tillbaka.

– De senaste tio åren har folk trott att sådant här bara skedde i avlägsna länder, på platser som Basra (i Irak). Olyckligtvis har det nu återvänt till vår farstu, kommenterade Ian Paisley Jr – son till den mångåriga unionistledaren med samma namn, enligt BBC.

Pizzabud allvarligt skadade

De gärningsmän som låg bakom attacken är ”terrorister” vars syfte var att genomföra ett massmord, enligt polisen.

– Jag tvivlar inte ett ögonblick på det rörde sig om ett försök till massmord, sade utredningsbefälet Derek Williamson till reportrar på söndagen.

Tillståndet för tre av de skadade bedömdes på söndagen som allvarligt, medan den fjärde personens tillstånd är ”kritiskt”.

Försedda med automatvapen

De två döda soldaterna uppges ha varit i 20-årsåldern, och skulle inom kort ha avrest till Afghanistan.

– Två mycket unga män förlorade i går kväll sina liv i en mycket kallhamrad och hänsynslös attack genomförd av terrorister utan känslor för dem som befann sig i området.

Enligt det brittiska mediebolaget BBC var det tre män som genomförde attacken. Två var försedda med automatvapen och den tredje befann sig i en flyktbil.

Premiärminister Gordon Brown säger i ett uttalande:

– Inga mördare ska få förstöra fredsprocessen, som har stöd från majoriteten av människorna på Nordirland.