Nyheter

Kadima i knapp ledning i valet i Israel

Av: 

Tobias Österberg

Johan Arkert

NYHETER

Regeringspartiet Kadima kan oväntat få behålla makten i Israel, enligt vallokalsundersökningar. Ledningen över Likud är dock knapp, uppger AFP.

I dag klockan nio svensk tid avslutades valet.

Enligt vallokalsundersökningarna skulle Kadima få 28–30 platser av parlamentets 120, medan högerpartiet Likud skulle få 26–28.

Enligt enkäterna gör Arbetarpartiet samtidigt sitt sämsta val någonsin, rapporterar AFP.

Stort jubel utbröt på Kadimas valvaka när de första resultaten presenterades. Men det är fortfarande oklart om Kadimas partiledare, den nuvarande utrikesministern Tzipi Livni, kommer att bli Israels nästa premiärminister.

Enligt vallokalsundersökningarna blir Avigdor Liebermans högerextrema parti Yisrael Beitenu tredje störst i parlamentet.

Prognoserna stor framgång för Tzipi

För mittenpartiet Kadimas ledare, utrikesminister Tzipi Livni, är valresultatet – om det står sig – en stor framgång.

Så sent som i fredags, när de sista opinionsmätningarna före valets publicerades, spåddes Kadima hamna flera mandat efter Likud.

Ändå kan Kadima förlora makten.

Svår regeringsbildning

Ultranationalistiska Yisrael Beitenu fick 14–15 mandat enligt vallokalsundersökningarna – färre än väntat, men ändå nog för att blir tredje största parti och ge övervikt i knesset åt Israels högerblock.

Det kan betyda att president Shimon Peres anser att Netanyahu har större möjligheter än Livni att bilda regering.

I vilket fall som helst lär regeringsbildningen bli snårig – till och med med israeliska mått.

Vad den förmodade valutgången betyder för fredsprocessen med palestinierna är svårt att sia om. Men det tycks stå utan tvivel att antingen Likud eller Yisrael Beitenu – sannolikt båda – kommer att ingå i regeringen, vilket innebär en gir åt höger i israelisk politik.

Förhandlingar på is

Det kan betyda att fredsförhandlingarna med Palestinska myndigheten, som redan gått i snigelfart, bromsar in ännu mer.

Något slutligt fredsavtal mellan Israel och palestinierna är dock knappast aktuellt inom en nära framtid, oavsett vem som blir premiärminister. Efter de senaste årens våld är Israel mer inriktat på att hantera än att lösa konflikten.

Trots regn, vind och kyla var valdeltagandet relativt högt – sannolikt en följd av den jämna kampen mellan Likud och Kadima.

– Det är ett svårt val, många jag känner vet inte vem de ska rösta på, sade en baskerklädd dam som just röstat på en skola i Emek Refaim, ett vänsterinriktat område i södra Jerusalem.

”Verkar stark”

Hon avslöjade att hon röstat på Arbetarpartiet med viss tvekan, och beklagade att Netanyahu och högerextremisten Lieberman haft medvind i opinionen under valrörelsen.

– Många israeler, alltför många i mitt tycke, vill ha någon som verkar macho, pratar högt och som uppfattas som stark.

Någon mil öster om Jerusalem, i Västbankens största bosättning Maale Adumim som tronar på en bergstopp på vägen ned mot Döda havet, var det större trängsel vid vallokalerna.

Överallt satt banderoller till stöd för ”Bibi” Netanyahu och Lieberman, de andra partierna lyste med sin frånvaro.

– Förra valet vann Kadima, och det är därför vi fick en massa Qassamraketer från Gaza. Ger man araberna något vill de bara ha mer. Bibi kan sätta stopp för det, sade en man vid namn Moshe som röstat på en skola.

Det officiella valresultatet väntades först på onsdagsmorgonen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter