Moderaterna

Ny mätning: Rödgröna leder stort

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Och SD tar sig över riksdagsspärren

Om det vore val i dag skulle Mona Sahlin bli statsminister.

Och Sverigedemokraterna skulle ta sig in i riksdagen - men utan att bli vågmästare.

– Den här undersökningen ger oss råg i ryggen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till Aftonbladet.

I SCB:s stora partisympatiundersökning för november får de rödgröna tillsammans 50 procent mot alliansregeringens 42,5 procent.

– Det är naturligtvis bra att vi har en så tydlig övervikt och att den ökar.

– När vår tydliga politik för fler människor i arbete ställs mot regeringens politik sosm leder till ökade klyftor och utslagning känner jag mig trygg i att vi kan få väljarnas förtroende på valdagen, säger partisekreterare Ibrahim Baylan (S).

Moderaterna tappar

Jämfört med SCB:s senaste mätning från i maj är Moderaterna de stora förlorarna. De tappar hela 3,7 procentenheter. Partisekreterare Per Schlingmann påpekar att man i den förra mätningen gick kraftigt framåt, och att man nu är tillbaka på mer normala nivåer. Till de som har övergett Moderaterna hör främst soffliggare och pensionärer.

– Det är en tydlig signal att vi måste möta äldre väljare och se till livsvillkoren för äldre människor i Sverige, säger Per Schlingmann.

De största vinnarna är Miljöpartiet som jämfört med maj ökar med 2,4 procentenheter.

SD in i riksdagen

Socialdemokraterna står i stort sett still med sina 36,5 procent.

Sverigedemokraterna får i mätningen 5,1 procent - och skulle alltså ta sig in i riksdagen.

Men samtidigt är oppositionens ledning så stor att Sverigedemokraterna ändå inte skulle få rollen som vågmästare om det vore val i dag.

Om man får tro statistiken blir det en rödgrön seger efter nästa års val, enligt statsvetaren Sören Holmberg.

– Det block som leder i den här SCB-mätningen har i 10 av 11 fall tidigare också lett efter valet, säger Holmberg till TT.

”Väljarna är rörliga”

Moderaternas Per Schlingmann håller med om att man har en uppförsbacke.

– Vänsterpartierna leder och har förstärkt detta. Så det hänger väldigt mycket på oss och vår förmåga att vara aktiva och utveckla en framtidsagenda.

– Men vi ser också hur väljarna blir alltmer rörliga. Jag är helt övetygad om att vi befinner oss i ett öppet läge. Parallellt med partisympatierna ser vi att förtroendet för Moderaterna i sakfrågor är starkt och Fredrik (Reinfeldt) har ett mycket stort förtroendeövertag över Mona Sahlin. Det innebär att det finns personer som uppger att de skulle rösta på något av vänsterpartierna och som samtidigt har förtroende för oss och vår förmåga att bedriva till exempel ekonomisk politik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Mona Sahlin