Foto

X10Sony Ericssons nya Google-mobil

Av: 

Peter Pettersson

NYHETER

Får stor skärm och vass kamera

Här är Sony Ericssons nya smarta pekskärmsmobil.

Google-mobilen Xperia X10.

En toppmobil som köparna får vänta på till efter julhandeln.

I dag lanserade Sony Ericsson sin första mobiltelefon som byggs på Googles operativsystem för mobiler, Android.

Den första Android-baserade mobilen G1, som tillverkades av HTC för amerikanska operatören T-mobile, kom ut i USA för ett år sedan. Sedan dess har flera mobiltillverkare hängt på och släppt Google-mobiler, bland andra Samsung, LG, Motorola och Acer.

Nu väljer Sony Ericsson att haka på med nya toppmodellen Xperia X10.

Stor skärm

Det är en pekskärmsmobil med en 8,1 megapixels kamera med autofokus, ansiktsigenkänning och geotaggning av bilderna, musik- och mediaspelare. Skärmen är stor, hela fyra tum, vilket ska jämföras med Apples populära mobil iPhone vars skärm är på 3,5 tum.

Xperia X10 har också inbyggd gps med navigation från Google samt funktionen Google Search, stöd för gratismejlen Gmail, Youtube, Googles kalenderfunktion och Google Talk.

Kräver mobilt internet

Googles navigation kräver dock tillgång till mobilt Internet, något som i dagsläget är alldeles för dyrt att använda på utlandsresor för andra än affärsresenärer.

En fördel med Googles Android som operativsystem är att användarna också får tillgång till programbutiken Android Market. Där finns en mängd program och spel att ladda ned för dem som vill utöka funktionerna i sin mobil. Än så länge finns det dock bara ett par tusen program att välja mellan. Programmarknaden för mobiltelefoner domineras fortfarande helt och hållet av Apple som har över 100 000 program i sin programbutik Appstore.

Sony Ericsson kommer också att erbjuda Androidprogram i sin egen programbutik Playnow Arena.

Eget användargränssnitt

Ovanpå operativsystemet Android har Sony Ericsson utvecklat ett eget användargränssnitt som kallas Ux. Tanken är att Ux ska införas över hela Sony Ericssons produktportfölj framöver.

Något exakt pris på Xperia X10 finns ännu inte. Men den torde hamna i nivå med liknande konkurrenter, det vill säga mellan 6 000 och 8 000 kronor utan subventioner från någon mobiloperatör.

Den som hoppas kunna köpa Xperia X10 till jul blir dock besviken. Den nya mobilen kommer att finnas i butikerna först under första kvartalet 2010.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Foto