Försvaret kringgick experter

NYHETER

Experter vid Försvarets materielverk (FMV) fann att bara ett militärfordon klarade försvarets krav vid upphandlingen. Men experterna plockades bort och FMV valde fordon från ett annat företag.

Tidigare utredning visar att fordon från BAE Hägglunds i Örnsköldsvik var de enda som klarade försvarets krav. Efter det var experterna inte längre önskvärda, uppger Sveriges Radios Ekot.

Upphandlingen av militärfordon vanns i stället av finska Patria. Länsrätten ska nu pröva om FMV brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Ville ha bort experterna

Det var Leif Nylander, chefen för materielproduktion vid Försvarsmakten, den myndighet som är uppdragsgivare åt FMV, som krävde att experterna skulle bort eftersom de haft "väldigt mycket synpunkter" på det upphandlingsbeslut som fattades.

Efter att experterna plockats bort gjorde annan personal vid FMV en utvärdering av de anbud som kommit in. Så sent som i januari kom även de fram till att Hägglunds var bäst. Trots det beslutade FMV i juni att välja fordon från Patria.

”Anmärkningsvärt”

FMV vill inte svara på varför, men enligt Ekots källor ligger beslutet i linje med den strategi som Nylander var med och tog fram 2007 och där man i första hand ska köpa produkter som finns på marknaden. Hägglunds har varit under utveckling.

Att Nylander fått påverka FMV:s offentliga upphandling är anmärkningsvärt, tycker Malena Britz, forskare vid Försvarshögskolan.

TT