Rosengårdsbränder hämnd på polisen

”HÄMND” Den sensaste tidens oroligheter i Rosengård uppges vara en hämnd på polisen, som plockat bort fem tongivande figurer ur de kriminella nätverk som härjar i stadsdelen. Foto: Scanpix
”HÄMND” Den sensaste tidens oroligheter i Rosengård uppges vara en hämnd på polisen, som plockat bort fem tongivande figurer ur de kriminella nätverk som härjar i stadsdelen. Foto: Scanpix

Den senaste vågen av anlagda bränder och stenkastning mot brandmän i Rosengård i Malmö är en hämnd på polisen, enligt underrättelsekällor.

På fredagskvällen fortsatte oroligheterna.

Malmö Vid 20-tiden grep polisen en person och omhändertog en annan i samband med en brand i stadsdelen Herrgården. Ett 20-tal personer hade samlats på platsen och föremål kastades mot polisen.

Även senare på kvällen var många människor i rörelse i området, enligt Skånepolisens informatör Mikael Persson. Polisen fanns då kvar på plats liksom representanter för lokala föreningar som fått nog av oroligheterna.

– Enligt våra underrättelser är bränderna och stenkastandet riktade mot oss. Den utlösande faktorn är att vi har lyckats plocka bort fem tongivande figurer ur de kriminella nätverk som härjar i stadsdelen. De är nu föremål för en rad åtgärder, säger Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.

Bränder vardagsmat

Nästan varje kväll sedan i söndags har räddningstjänsten i Malmö tvingats rycka ut till anlagda bränder i Rosengård och mötts av ungdomar som kastar stenar, tomburkar och ägg.

Senast natten till fredagen stacks flera soptunnor och en återvinningsstation i brand. Ett 40-tal poliser inkallades innan släckningsarbetet kunde börja. Ingen skadades dock. Två unga omhändertogs sedan de vägrat att flytta på sig.

Åtskilliga gånger tidigare har personer satt fyr på bilar och sopor i trappuppgångar och källare och sedan angripit brandmännen med stenar och smällare. Men också parkarbetare, vägunderhållare och andra entreprenörer har råkat ut för stenkastande ungdomar.

Utanförskap svaret

Aronsson skyller våldsamheterna på trångboddheten och utanförskapet i området.

Den värst utsatta delen av området, Herrgården, är byggd för 5 400 personer. Men där bor mellan 8 000 och 9 000 människor. Barn och ungdomar håller sig inte hemma utan är ute till sent på kvällarna och ibland långt in på nätterna, enligt Aronsson.

I denna del av Rosengård saknar 86 procent av de vuxna arbete och är beroende av bidrag.

Börje Aronsson:

– Det är katastrofala siffror.

Publisert: