Nyheter

Erika, 27 mördad av spelkompis

avErik Wiman, Claes Petersson, Sebastian Chaaban

Polisen misstänker: 33-årige mannen ströp henne efter födelsedagsfesten

1 av 4 | Foto: Privat
FESTNATTEN Erika roar sig på krogen med vännerna hon träffat genom spelet World of warcraft. Erika Eriksson jobbade som personlig assistent och hennes största intresse var att spela fotboll.

ARVIKA/STOCKHOLM. Erika Eriksson, 27, firade sin födelsedag med vänner från ”World of warcraft”.

Nu misstänker polisen att hon träffade sin mördare genom det populära datorspelet.

– Jag förstår ingenting. Han har aldrig varit våldsam, säger den anhållne 33-åringens mamma.

I lördags hade Erika Eriksson födelsedagsfest i sin lägenhet i Spånga utanför Stockholm. Klockan sju morgonen efter hittades hon död på golvet. Enligt en källa blev hon sannolikt strypt.

Nu har det internetbaserade rollspelet hamnat i mordutredningens fokus:

– Hon kände de övriga festdeltagarna genom ”World of warcraft”, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Greps i lägenheten

Den 33-årige mannen greps i lägenheten i söndags morse. Han är nu på sannolika skäl anhållen för mord.

– Vi vet ju att han varit där, men det är för tidigt att svara på om han varit med på festen, säger åklagaren.

Mannen kommer från en ort i norra Sverige där han bor med sin sambo. Han är inte känd av polisen sedan tidigare och hans mamma kan inte begripa att sonen misstänks för mord:

Har haft flickvän länge

– Han har ju en flickvän som han bott tillsammans med länge, men jag vet inget om det där eller vad han gjorde i Stockholm.

Erikas bror Jonas Eriksson, 30, är lika chockad:

– Jag kan inte förstå att någon ville göra min syster illa, säger han.

Fick sms från Erika

I lördags eftermiddag fick Jonas ett sms från Erika. Han hade gratulerat henne på födelsedagen och hon svarade:

”Tackar, hälsa så mycket till mamma. Kram!”

Det blev syskonens sista kontakt.

Nu har tillvaron slagits sönder för familjen hemma i Arvika. Jonas visar meddelandet som han har kvar i sin telefon. En gul smiley avslutar texten.

– Det känns overkligt att jag har kvar det i telefonen, samtidigt som jag måste förstå att hon är borta.

Jonas Eriksson, och alla andra Aftonbladet träffar, beskriver Erika som en varm och snäll person. Hon arbetade som personlig assistent och älskade att hjälpa andra människor.

Vid sidan av jobbet var fotbollen hennes största intresse. Hon kunde trolla med bollen redan som barn och i Kronans FK:s damlag var hon något av en stjärna.

Spelade på nätterna

Men på nätterna hade Erika ytterligare en passion. Då satte hon sig framför datorn med ett headset på huvudet och steg in i ”World of warcrafts” våldsamma värld.

– Hon satt uppe ett par tre gånger i veckan och spelade, säger Jonas Eriksson.

Han känner till polisens teori om kopplingen till datorspelet, men vet inte vilka hon spelade med eller om de hade någon kontakt i verkliga livet:

– Vi pratade aldrig om spelet, eftersom jag inte är intresserad av sådant.

Den senaste tiden hade syskonen bott hemma hos sin mamma som är svårt sjuk i MS. Samtidigt längtade Erika till en större stad och hon bestämde sig till slut för att lämna Arvika.

– Hon hade sett fram mot flytten till Stockholm. Jag tror att hon lite grann ville börja ett nytt liv, säger Jonas Eriksson.

Första helgen i lägenheten

Erika var nyinflyttad i Spånga och hade just skrivit på ett andrahandskontrakt på lägenheten. Det skulle bli hennes första helg i nya hemmet. Hon hade berättat att hon skulle ha fest, men ingen av hennes nära vänner från Arvika skulle vara med.

– Jag vet inte vilka hon skulle träffa, men jag vet att hon hade lärt känna några i Stockholm, säger bästa vännen Linda Östensson.

”Vi pratade i lördags”

Planen var att det gamla gänget skulle fira Erikas födelsedag nästa helg då hon skulle komma hem till Arvika på besök.

– Vi pratade i telefon i lördags. Jag gratulerade henne men hann aldrig säga att jag saknar henne.

I går kväll samlades flera av kompisarna till en minnesstund.

– Vi försöker att samla tankarna och förstå vad det är som har hänt. För mig känns det viktigt att hedra min allra bästa vän, säger Linda Östensson.

Den misstänkte 33-åringen har tidigare varit med i en förening som ägnar sig åt lajv, ett teaterliknande rollspel där deltagarna klär ut sig. På föreningens hemsida finns en bild från 2007 där han spelar rollen som en 1800-talsvampyr som senare blir pålad till döds. På bilden poserar han med ett k-pist-liknande föremål.

Men även utanför lajvvärlden har 33-åringen handskats med vapen. I början av 2000-talet tävlade han för sin lokala pistolskytteförening.

Enligt Västerortspolisen är mannen inte begärd häktad. En häktningsframställan kommer dock att göras senast onsdag förmiddag.