Nyheter

Överskjutning av varg i Dalarna

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Naturvårdsverkets system brister - jägarna får inte reda på att jakten stoppats

Jägarna i Dalarna sköt fler vargar än vad som var tillåtet under licensjakten som startade i går.

Anledningen är bristande kommunikationssystem.

Nu efterlyser länsstyrelsen och jägare bättre system i framtiden.

Rättvik. Tiken vägde 44 kilo.
Rättvik. Tiken vägde 44 kilo.

Enligt riksdagens beslut och Naturvårdverkets regler för den historiska licensjakten på varg som inleddes i går skulle jägarna i Dalarna få skjuta nio vargar.

Redan under jaktens första timmar nådde man den kvoten. Men ytterligare fyra vargar hade påskjutits innan jakten hann stoppas.

I dag har länsstyrelsen i Dalarna spårat vargarna och konstaterar att en av dem skadades så svårt att den måste avlivas.

Överskjutning med en varg

– Vi har hittat blod i vargens spår och har skickat ut ett jaktlag som ska avliva den. Det betyder att vi har en överskjutning med en varg. De tre andra vargarna som påsköts träffades inte, säger Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna.

Att för många vargar fälldes beror på Naturvårdsverkets direktiv, säger Svensson.

Nu efterlyser han ett nytt system.

– Jaktlagen behöver bara kontakta vår telefonsvarare en gång i timmen. Det kan hända mycket innan lagen får reda på att jakten är avbruten.

– Men jag är ändå förvånad över att vi bara har en överskjutning med en varg, med tanke på de goda jaktförhållanden som rådde och det stora intresset vi hade för jakten, säger Stig-Åke Svensson.

"Inget fel"

I Värmland sköt jägarna också upp kvoten på nio vargar redan i går. Men där hade jaktlagen ett sms-system där jaktledarna meddelade varandra så fort jakten avslutades, vilket kan förklara att länet inte fick någon överskjutning.

Men Eva Thörnelöf, chef på naturresursavdelningen på Naturvårdsverket tror inte att det var inrapporteringssystemen det var fel på.

– Även om man skickar ett sms eller gör något så är det inte säkert att man kommer fram. Vi valde systemet där man har skyldighet att ringa in en gång i timmen. Nu får vi utvärdera hur det fungerade, säger hon till SR Ekot.

I dag fortsatte jakten på varg i de län som fortfarande hade vargar kvar att skjuta. Vid halv tre-tiden på eftermiddagen hade en varg skjutits i Gävleborg och en i Västra Götaland.

Därmed har 25 vargar skjutits av totalt 27 tillåtna.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: