Wolfgang Hansson

Obama gör som Bush

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Presidenten låter och agerar alltmer som sin företrädare

Barack Obama och sin företrädare på presidentposten, George W Bush.
Barack Obama och sin företrädare på presidentposten, George W Bush.

Barack Obama börjar låta och agera alltmer som sin företrädare George W Bush.

Obama förklarar krig mot al-Qaida och beordrar samma skärpning av säkerheten som Bush gjorde efter 11 september.

Wolfgang Hansson.
Wolfgang Hansson.

I valrörelsen framstod Obama som George W Bush motsats på alla sätt. På många är han det fortfarande.

Men ju längre Obama sitter som president desto mer börjar han falla in i sin företrädares språkbruk och agerande.

”Vi är i krig”

Nigerianen Umar Farouk Abdulmutallab försök att spränga ett amerikanskt passagerarplan i luften med en hemmagjord bomb i Detroit på juldagen tvingar Obama att spänna på sig revolverhölstret mot terrorismen.

Han republikanska kritiker har utnyttjat den misslyckade terrorattacken för att anklaga Obama för att vara för mjuk mot terrorn.

I sin roll som president har Obama inte råd att vara resonerande och balanserad på samma sätt som kandidat i valrörelsen. Beslutsamhet och tuffhet är det som ska tysta hans kritiker och skrämma hans motståndare.

Hittills har Obama undvikit att kalla kampen mot terrorismen för "krig". Det gör han nu.

– Vi är i krig, vi är i krig med al-Qaida, säger Obama. Vi kommer att göra allt som krävs för att besegra dem.

Ord väldigt snarlika dem som George W Bush yttrade efter attackerna i New York 2001. Även om Obama undvek Bush jämförelse med Vilda Västern och löftet att fånga Usama bin Ladin "död eller levande".

Skyller på underrättelsetjänsten

Precis som George W Bush gjorde 2001 så skyller Obama misslyckandet att i förväg stoppa terrorattacken på landets underrättelsetjänster.

Då var problemet att CIA, FBI och övriga säkerhetsorgan inte delade information med varandra. Var och en vaktade sina egna pusselbitar som statshemligheter.

Nu är problemet det motsatta men syndabocken densamma.

Underrättelseorganen är så måna om att dela med sig av minsta lilla informationsbit att mängden informationen blir så stor att det är svårt att plocka ut det som verkligen är viktigt och relevant. Alla kan numera se pusselbitarna men ingen klarar riktigt av att lägga pusslet.

Bara FBI har närmare en halv miljon individer på sin bevakningslista över misstänkta terrorister. Det säger sig självt hur svårt det måste vara att vaska fram rätt fisk ur ett så enormt informationsflöde.

Ryter till

Precis som Bush gjorde 2001 ryter nu Obama till och beordrar underrättelseorganen att bättra sig. De måste bli snabbare och bättre på att analysera. Men utan att egentligen tala om vad de ska göra.

Den enda konkreta åtgärden är att utöka antalet så kallade air marshalls, civilklädda beväpnade vakter som finns med på slumpmässigt utvalda flyg. Vilket var precis vad George W Bush gjorde efter den 11 september 2001.

Så vad kan man dra för slutsats av att Obama går i Bushs fotspår?

Att så länge fanatiska terrorister ägnar all sin kraft åt att försöka kringgå flygsäkerheten så kommer de hela tiden att hitta nya sätt att "lura" en tungfotad säkerhetsapparat.

Med följd att presidenter tvingas försöka rädda sitt eget skinn.

Publisert: