Facket: Får inte bli en ”gräddfil”

Av: Tobias Carlsson, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Räddningstjänsten Syd vill locka fler med utomnordisk bakgrund till yrket. Men initiativet möter kritik då utbildningstiden är kraftigt förkortad.

– Ska man jobba som brand­man anser vi att man ska gå den officiella tvååriga SMO-utbildningen, säger Jonas Härle, ombud på Kommunal.

Det ska bli större mångfald hos Räddningstjänsten i Malmö och Lund. Ett ESF-projekt (Europeiska socialfonden) som pågått sedan förra året ska förhoppningsvis få fler personer med invandrarbakgrund att ska söka sig till brandmannayrket, skriver Sydsvenskan.

Men den nya utbildningen stöter på patrull i de egna leden. Anledningen: den kraftigt förkortade utbildningsperioden.

– Vi är naturligtvis inte emot att personer med utomnordisk bakgrund blir brandmän. Det vi vänder oss emot är att de som ingått i den tio månader långa ESF-kursen, har möjlighet till samma jobb som de som gått den officiella tvååriga SMO-utbildningen (Skydd mot olyckor), säger fackförbundet Kommunals ombud Jonas Härle till Sydsvenskan.

”Inte slinka igenom en gräddfil”

– Ska man jobba som brand­man anser vi att man ska gå den officiella tvååriga SMO-utbildningen. Inte slinka igenom i en gräddfil på tio månader för att räddningstjänsten vill ha fler brandmän med invandrarbakgrund, säger fackförbundet Kommunals ombud Jonas Härle till Sydsvenskan.

Men förbundsdirektören Per Widlundh slår tillbaka.

– Gräddfilsfrågan har diskuterats – men någon sådan fil finns inte enligt min uppfattning. Personerna som går ESF-utbildningen ska internutbildas för att uppnå samma kompetensnivå som de brandmän har som genomgått den tvååriga SMO-utbildningen, säger Widlundh till Sydsvenskan.

Hitta utbildning

Publicerad: