De fotograferar dig – utan din vetskap

Av: Lina Thorén, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera sajter publicerar gatubilder på nätet – finns du med på någon sajt?

Foto: mapJack / hitta.se

Flera företag har specialkameror som åker runt och fotograferar gatubilder i svenska städer.

Men människorna på bilderna vet oftast inte om att de blir fotograferade.

– Vi retuscherade bort en kvinna som såg naken ut, säger Jan Prokopec på hitta.se.

På sajten hitta.se kan du söka efter telefonnummer till privatpersoner och företag. Du kan också hitta adresser i hela landet på satellitkartor.

Den senaste tjänsten som hitta.se har introducerat är tjänsten ”Gatubilder”, där du kan söka på platser i Sverige – och få se en bild av hur de ser ut. Det är en tjänst som blivit otroligt populär.

– Vi startade i december förra året, och redan första dygnet hade vi över 100 000 besökare. Det finns ett jätteintresse för det här, säger Jan Prokopec som är affärsutvecklingschef på hitta.se.

Rullande kameror

Hitta.se satsar stort, och redan är 29 svenska städer fotograferade. De senaste lanserades i onsdags.

– Sedan april i år har vi ett antal bilar med kameror som åker runt och fotograferar städer i Sverige ,berättar Jan Prokopec.

Bilarna kommer från ett företag Hongkong som är specialister inom området. De är specialutrustade med kameror på taket, som tar bilder i snitt var sjunde meter i stadsmiljö.

– När det inte går att komma fram med bil, så har de faktiskt använt sig av cykel istället, berättar Jan Prokopec.

Specialutrustning

Kamerorna är utrustade med gps, som känner av var kameran är när bilden tas. På det sättet kan bilderna sedan fogas samman till ett system.

Bilarna med kameror är framförallt ute och fotograferar på tidiga morgnar, för att få bästa möjliga ljus och framkomlighet.

– Då är det också mindre folk ute och rör sig, som fastnar på bilderna, säger Jan Prokopec.

Integritetsdebatt

Just att människor ovetandes fastnar på bilderna, det har det varit en hel del debatt om. Om man råkar fastna på bild på någon av de sajter som publicerar gatubilder, framförallt hitta.se, Eniro och Google i Sverige, så är det inte lätt att få bort sin bild.

Men på hitta.se har man inte fått några negativa reaktioner från de som syns på bilderna.

– Vi har snarast fått positiva reaktioner, att det blir mer levande och verkliga miljöer om det är människor med på bilderna.

Är det inga som har hört av sig och krävt att bli borttagna från bilderna?

– Det är endast en handfull som har hört av sig under hela det här året. Det var bland annat en kvinna som fastnat på bild när hon solade i en väldigt liten bikini i sin trädgård. Tyvärr hade vinkeln på bilden blivit sådan att hon såg ut som att hon var helt naken. Henne retuscherade vi bort ur den bilden, säger Jan Prokopec.

På Eniro försvarar man publiceringen av bilderna.

– Publiceringen är skyddad av Yttrandefrihetsgrundlagen och vi har ett utgivningstillstånd. Och då gäller inte Personuppgiftslagen, säger Emma Riblom på Eniro till TT.

Snabb utveckling

Jan Prokopec på hitta.se ser en framtid för tjänsten.

– Det har visat sig vara en väldigt populär tjänst. Vi satsar på att samla in material från fler städer och öka användbarheten för tjänsten.

Hur tror du utvecklingen blir långsiktigt? Kommer hela världen att bli fotograferad?

– Ja, det tror jag. Internationellt är det ju framförallt Google som bidrar till den utvecklingen, de har redan täckt in i stort sett hela USA, säger Jan Prokopec.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN