Nyheter

Stor förödelse i brandens spår

Av: 

Petra Thorén

TT

Catarina Håkansson

Thomas Eriksson

NYHETER

Bränderna nådde Atens förorter

Under söndagen nådde bränderna Atens förorter och 10 000 människor tvingades fly.

Den grekiska huvudstaden är nu omringad av en fem mil lång eldfront.

– Vi greker är vana vid bränder, säger Basil H. Coronakis till Aftonbladet.

Under natten till söndagen evakuerades 10 000 personer från en av de norra förorterna till Aten. Klockan 01.30, lokal tid, gick poliser med megafoner ut och sa till invånarna i Agios Stefanos att fly.

Skräckslagna och panikslagna samlades många på stadens torg. Andra försökte desperat att rädda sina hem med hjälp av trädgårdsslangar och hinkar med vatten samtidigt om lågt flygande plan släppte vatten på brinnande hus.

Panayiotis Bitakos, vice borgmästare i förorten som ligger fyra mil från centrala Aten, bad folk att följa polisens instruktioner.

– Förstörelsen är enorm, sade han.

Naturen är märkt

I östra Attica utlystes undantagstillstånd på lördagen när 12 000 hektar fält och odlingar hade blivit sönderbrända.

– En betydande del av skogen har försvunnit. Denna brand kommer att påverka Atenregionens mikroklimat, sa Constantinos Liarikos på WWF till Reuters.

Aftonbladets Petra Thorén, som är på plats i Aten, har sett ett landskap som kommer att vara märkt för lång tid framöver.

– Stora delar av de enda gröna områdena utanför Aten är helt förstörda. Det ser ut som ett svart månlandskap. Det är en otroligt sorglig syn.

Mer under kontroll

I går besökte hon de områden där det brunnit mycket.

– Det verkar vara mer mer under kontroll nu än i eftermiddags. Nu är det mesta släckt och står och ryker. Men de som bor i områdena är ändå påverkade och oroliga.

På en kulle i Penteli, nordöst om Aten träffade hon Basil H. Coronakis. Där hade det brunnit mycket under dagen. Men vid klockan 19.30 var det bara småbränder kvar. Hans hus hade precis klarat sig från elden.

– Det är en katastrof för folket i området. Men vi har varit om det förut, säger han.

Besvärliga vindar

Vindarna som försvårat släckningen och spridit elden ska inte lugna sig förrän på måndag natt.

– Vindarna är starkare och ändrar riktning hela tiden, och sprider elden ännu längre, sade Giannis Kapakis vid brandkåren.

Tolv plan, sju helikoptrar, 644 brandmän och 340 soldater försöker bekämpa elden. Två italienska flygplan har kommit för att hjälpa till. Fler ska komma från Frankrike och Cypern.

– Vi står inför en stor prövning. Brandkåren gör en övermänsklig insats, sa premiärminister Kostas Karamanlis.

200 bränder

Branden bröt ut i byn Grammatiko, fyra mil nordost om Aten, på fredagen. Den spreds snabbt till andra byar.

De senaste tre dagarna har det varit över 200 bränder i Zakynthos, Evia, Skyros, och i centrala Viotia.

– Det är något bättre dag i dag. Det blåser mindre, men vi räknar med att det kommer ta fart igen, säger en talesman för det grekiska brandförsvaret till nyhetsbyrån AFP.

Centrala Aten är, enligt uppgifter på måndagsmorgonen, i nuläget inte hotat av bränderna trots den stora eldfronten. Än så länge har det inte kommit några rapporter om dödsoffer.

Flera andra städer, bland dem antika Maraton drygt fyra mil från Aten, rapporteras också inringade. Och nästan hela befolkningen i Agios Stefanos, drygt två mil från huvudstaden, har gett sig av till fots eller med något fordon.

Guvernören i Atenregionen Yiannis Sgouros kallar det en ekologisk katastrof. Årets bränder är de värsta sedan 2007 då omkring 70 människor omkom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter