Pierre Karlsson riskerar livstids fängelse för dubbelmordet

NYHETER

Ur psykutredningen: "Ger ett självsäkert och socialt charmerande intryck"

1 av 6 | Foto: Privat
Pierre Karlsson, 55, misstänks för dubbelmordet på Öland.

I morgon fredag hålls den sista delen i rättegången mot 56-årige Pierrre Karlsson - åtalad för dubbelmordet på norra Öland.

Aftonbladet har tagit del av den rättspsykiatriska undersökning som då kommer att redovisas.

– Nu finns inte något annat alternativ än att flytta från Öland, säger han i ett av samtalen med psykologerna.

Kalmar tingsrätt har redan kommit fram till att Pierre Karlsson gjort sig skyldig till dådet i Flakeböle.

Det som återstår är nu att ta ställning till straffet.

I den stora sinnesundersökningen som han genomgått vid rättsmedicinalverkets avdelning i Göteborg, och som ska gås igenom i morgon,  är de olika experterna i teamet är helt eniga: Han har ingen allvarlig psykisk störning. Vare sig vid tiden för gärningarna eller vid undersökningen. Därmed finns inget så kallat fängelseförbud. Och det innebär att Pierre Karlsson riskerar livstids fängelse.

Tidigare ostraffad

Aftonbladet har tagit del av den rättspsykiatriska utredningen - där Pierre Karlsson fortsätter att hävda att han är oskyldig.

Han är tidigare ostraffad med undantag för en olovlig körning 2011.

Däremot finns han i polisens register sedan tidigare på grund av att han varit åtalad för ett annat dubbelmord på Öland 2006. Offren där var hans mamma och hennes sambo. Pierre Karlsson blev senare friad i domstol och berättar i undersökningen att han fick 275 000 kronor i ersättning för att ha suttit häktad i tre månader.

– Jag kände till att en del personer fortfarande ansåg att jag var skyldig till anklagelserna. Och det förekom att jag fick hotbrev, berättar han för utredarna.

Han blev vid något tillfälle utsatt för ett reellt hot från en psykisk sjuk och alkoholiserad man.

Dubbelmordet i Flakeböle skedde enligt åtalet den 13 december, då hans bekanta, makarna Norlanders hus brann ner.

Ett vittne har berättat hur Pierre Karlsson ringde honom flera gånger denna dag och bad om ett lån på 25 000-30 000 kronor. Pengarna behövdes för att betala på huslånet, annars skulle han bli av med hemmet. Han lät stressad och forcerad men fick nej. Senare skickade han ett vädjande sms: "Snälla".

Vittnet, som fått hjälp med bygget på sin sommarstuga, tyckte då synd om Karlsson och ringde tillbaka och erbjöd istället för lån att betala förskott på en del av pengarna.

Detta var på morgonen efter mordkvällen - och då hade Pierre Karlsson låtit helt lugn.

”Kände mig besviken”

I den rättspsykiatriska undersökningen säger Pierre Karlsson ungefär vad han sagt i förhören.

Familjen skulle åka på en planerad resa till Stockholm den 14 december. Dagen innan skulle skatteåterbäringen komma. Han hade skulder men hoppades att pengarna inte skulle ha drivits in av kronofogden. Men när han kom till banken och öppnade kuvertet från skattemyndigheten framgick att det inte fanns några pengar att hämta ut.

– Jag kände mig besviken och skämdes över min ekonomiska situation gentemot min sambo och min familj.

Någon vecka efter branden stod det klart att makarna blivit mördade, och att deras hund blivit ihjälslagen.

– Jag fick veta att de omkommit i samband med branden i garaget genom min sambos syster, berättar Pierre Karlsson. Jag blev ledsen och tänkte åter mycket på händelserna 2006.

Han säger att han inte trodde att han själv skulle bli misstänkt men befarade att det skulle bli mycket "prat" om honom.

Efter åtalet och den friande domen 2006 upphörde vänskapen med flera personer, främst anhöriga på hans mors sida.

– Det har spritts många rykten om mig och jag har blivit beskylld även för andra dödsfall, bränder som skett på Öland. Däribland den brand där min kusin avled 2005.

Nu när brunnit hos hans bekanta i Flakeböle flydde han in sitt arbete som snickare.

Gav ett charmerande intryck

De som nu hade dött var hans vänner sedan länge. Mannen hade kan känt sedan ungdomsåren och kvinnan var klasskamrat från högstadietiden.

– Jag har ofta hjälpt dem med deras hus och i gengäld hände det att jag fick till exempel verktyg av mannen.

Paret ska även ha stöttat Pierre Karlsson i samband med rättsprocessen 2006/2007.

I övrigt berättar han att familjen haft det svårt ekonomiskt i många år. Att det började då han och sambon byggde hus i början på 1990-talet då de fick rådet av sin bank att binda räntorna. Kort senare visade sig att räntenivåerna var mycket höga.

Det framgår vidare att Pierre Karlsson gett ett charmerande intryck. De två psykologer som ansvarat för den psykologutredning som ingår i undersökningen, skriver:

"Under samtal ger Karlsson ett självsäkert och socialt charmerande intryck, men uppfattas som emotionellt distanserad. Han ter sig inte nämnvärt känslomässigt påverkad av att tala om gärningarna eller sin situation, men uppger själv att han är orolig."

Han förklarar också hur han ser på framtiden.

– Nu finns det inte något annat alternativ än att flytta från Öland, annars riskerar jag och min familj att fara illa.