33-åringen: ”Jag sökte hjälp”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ljungsbro/STOCKHOLM. 33-åringen mådde psykiskt dåligt och har berättat att han kort innan dubbelmordet i Ljungsbro sökte hjälp.

Nu har han häktats.

Samtidigt utreds han för en rad andra brott.

– Jag är ganska säker på att vi har rätt person, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

Stämningen är upphetsad mot den misstänkte gärningsmannen efter dubbelmordet. Framför allt på internet, berättar kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Inför häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt på måndagen var säkerheten rigorös. Förhandlingen hölls i säkerhetssalen och flera poliser kontrollerade alla inpasserande innan den drog i gång.

Mådde psykiskt dåligt

Men 33-åringen själv var inte på plats.

Han sitter på en psykiatrisk klinik och det var enligt domaren inte är lämpligt att transportera honom. Dels på grund av säkerhetsskäl, dels på grund av hans tillstånd.

33-åringen har i polisförhör berättat att han mådde psykiskt dåligt veckan före dåden. Enligt Britt-Louise Viklund uppger mannen att han också sökt vård för missbruk och psykisk ohälsa. Det är dock ingen uppgift polisen kunnat kontrollera ännu.

Under häktningsförhandlingen var 33-åringen med via videolänk från sjukhuset tillsammans med sin advokat Thomas Bodström. 

Han var klädd i vitt och satt med huvudet nedböjt när förhandlingen inleddes.

Blicken var tom.

"Minns ingenting"

33-åringen nekar till anklagelserna.

– Han minns ingenting från den här kvällen, sa Thomas Bodström och bestred å sin klients vägnar häktningen.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar, något som både åklagaren och 33-åringens försvarare Thomas Bodström yrkade på.

Och den gick ovanligt fort.

Bara en kort stund efter att dörrarna stängts öppnades de igen.

Mannen satt fortfarande med nedböjt huvud när rätten meddelade att man beslutat häkta honom, på sannolika skäl misstänkt för de två morden.

– Jag är ganska säker på att vi har rätt person som sitter, med tanke på hur utredningsläget ser ut nu, säger Britt-Louise Viklund.

Utreds för fler brott

Hon fick i rätten igenom sin begäran att ålägga 33-åringen med restriktioner och han ska också genomgå en liten sinnesundersökning.
Efter häktningsbeskedet höll åklagaren och polisen en presskonferens.

Britt-Louise Viklund uppgav att 33-åringen förutom för dubbelmordet också misstänks för "ett stort antal andra brott". Utredningen omfattar bland annat olaga frihetsberövande, mordförsök och olaga intrång. Brotten har begåtts på flera olika ställen och polisen utesluter inte att det finns fler brottsplatser.

Mannen har häktats fram till den 18 november.

Britt-Louise Viklund säger dock att hon inte kommer att hinna väcka åtal till dess.

– Utredningen är omfattande och det är ett stort antal målsägande, säger hon.

Mannen kommer troligtvis att begäras omhäktad.

Publicerad: