Därför slår Israel till mot Syrien

NYHETER

Det fanns en tid då israeliska bombplan över Syrien skulle varit liktydigt med ett nytt storkrig i Mellanöstern.

I dag är israeliska bombningar om inte vardagsmat så i alla fall ett återkommande fenomen.

I nästan alla fall handlar de israeliska attackerna om att hindra avancerade vapen från att nå en av Israels värsta och farligaste fiender, Iran-stödda Hizbollah i Libanon.

Det var Hizbollah som attackerade Israel med raketer 2006 vilket ledde till ett krig mot Libanon där Israel bombade Hizbollahkontrollerade områden i Beirut.

Då orkade Hizbollahs raketer bara några mil in i Israel och pricksäkerheten var usel.

■ ■ ■

Israel fruktar att Hizbollah ska få tag på mer avancerade raketer som kan nå Israels största stad Tel Aviv.

I det kaos som råder i dagens Syrien är det paradoxalt nog lättare att obemärkt smuggla vapen från Iran till Hizbollah.

Israel litar till sina underrättelsekällor och satellitspaning för att få reda på när och var transporterna sker. I dagens läge är det relativt riskfritt för Israel att genomföra begränsade bombningar i Syrien. Regimen har fullt upp med inbördeskriget och har begränsade möjligheter att slå tillbaka.

Den arabiska våren och inbördeskriget i Syrien har delvis ändrat Israels syn på regionen.

Att skapa fred med palestinierna står idag inte särskilt högt upp på premiärminister Benjamin Netanyahus agenda, även om förhandlingar pågår i USA.

Israel är mycket mer oroat över Irans försök att skaffa sig kärnvapen och verkningarna av den arabiska våren.

Jag talade nyligen med några högt uppsatta israeler om följderna av inbördeskriget i Syrien. Man skulle kunna tro att Israel skadeglatt såg på medan den syriska regimen, som Israel fortfarande formellt är i krig med, långsamt faller sönder.

– Inget gott kommer ut av det kriget för Israels del, sa de.

■ ■ ■

Faktum är att Israel på sitt sätt hade relativt goda relationer med diktatorn Bashar al-Assad. Han stod för stabilitet och var i praktiken en garanti för att inga attacker mot Israel kunde ske från Syrien. Sedan inbördeskriget började har Israels armé i de ockuperade Golanhöjderna (som tillhör Syrien) flera gånger attackerats från syriskt territorium.

Islamistiska grupper med anknytning till al-Qaida har på senare tid haft framgång på slagfältet. Vilket är en mardröm för Israel.

Israel fruktar ett Syrien som styrs av islamister samtidigt som man har Hizbollah vid sin gräns mot Libanon och ett Iran med kapacitet att skaffa sig kärnvapen.